Najbardziej znany przepis na ciasto jogurtowe. Wszystkie składniki odmierzamy kubeczkiem po jogurcie, którego używamy. Możemy zrobić placek w formie "czystej", bez dodatku owoców, choć wg mnie w okresie letnim to poważne przestępstwo ;) Pamiętajmy tylko, że zbyt duża ilość owoców może spowodować zakalec. Poniższe proporcje wystarczają na malutką blaszkę, robiłam z porcji podwójnej i piekłam w większej foremce - od Was zależy, jak dużo ciasta chcecie, proporcje można spokojnie nawet potroić... albo poczworzyć ;)
Składniki
Ciasto
- mały jogurt naturalny (180 g jest optymalne) - kubeczek myjemy i używamy jako miarki
- 3 kubeczki mąki
- 2 i 1/2 kubeczka cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jaja
- 1 kubeczek oleju roślinnego
Owoce
- dowolne, u mnie nektarynki, brzoskwinie, morele i jagody
Kruszonka
- 75 g masła
- 75 g cukru
- 110 g mąki
- 40 g wiórków
Mąkę wymieszać z proszkiem. Dodać resztę składników i krótko wymieszać - najlepiej mikserem. Nie ubijać, nie mieszać zbyt długo. Przelać do foremki (20x20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, ułożyć umyte, obrane i pokrojone owoce. Posypać kruszonką. Piec w 180 st. C przez 30-40 min., do tzw. "suchego patyczka".
źródło: klik
Uwieeelbiam! Najprostsze i najlepsze.
OdpowiedzUsuńja również uważa, że to co proste, klasyczne jest najlepsze!:) pycha
OdpowiedzUsuń