Ciasto o smaku lata? Dużo owoców i kruszonki :) Spód miękki i wilgotny, lekko waniliowy, słodki i długo zachowujący świeżość. Owoce z własnego (lub Babcinego) ogrodu, kruszonka z delikatnym, kokosowym akcentem. Ciasto wielokrotnie wypróbowane w różnych konfiguracjach, na bazie tego przepisu. Polecam :)
Składniki (forma o wym. 21x37 cm)
Ciasto
- 4 jajka
- szklanka oleju
- 1,5 szklanki mleka
- 1 i 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki cukru z wanilią
- chlust ekstraktu z wanilii
- 4 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 4 szklanki mąki
Owoce
- dowolne, u mnie: brzoskwinie, morele, jabłko, maliny, czerwone porzeczki, jagody
Kruszonka
- 150 g masła
- 150 g cukru
- 225 g mąki
- 75 g wiórków
Jajka dokładnie roztrzepać, dodać olej i wymieszać trzepaczką. Dodać mleko, cukier, cukier z wanilią i ekstrakt, znów wymieszać. Dosypać proszek, sól, mąkę, wymieszać. Przelać całość do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać ciasto owocami i kruszonką. Piec godzinę w temp. 180 st. C. Po tym czasie piekarnik wyłączyć i pozostawić ciasto na 10-15 min. w zamkniętym. Następnie go otworzyć i studzić **. Można posypać cukrem pudrem. Smacznego!
* uwaga, aby nie przesadzić z ilością owoców, bo może wyjść zakalec
** dobra, kto by tam czekał, aż się wystudzi - gorące, z wypływającym sokiem z owoców i chrupiącą kruszonką jest najlepsze :3
świetne ciasto :) ślinka cieknie:)
OdpowiedzUsuńJa niedawno robiła bardzo podobne tylko z porzeczkami;)) Jest pyszne!!
OdpowiedzUsuńależ mi smaka narobiłaś tym ciastem...mniam...
OdpowiedzUsuń