wtorek, 22 lipca 2014

Ciasto z owocami lata i kokosową kruszonką



Ciasto o smaku lata? Dużo owoców i kruszonki :) Spód miękki i wilgotny, lekko waniliowy, słodki i długo zachowujący świeżość. Owoce z własnego (lub Babcinego) ogrodu, kruszonka z delikatnym, kokosowym akcentem. Ciasto wielokrotnie wypróbowane w różnych konfiguracjach, na bazie tego przepisu. Polecam :)


Składniki (forma o wym. 21x37 cm)
Ciasto
  • 4 jajka
  • szklanka oleju
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 i 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru z wanilią
  • chlust ekstraktu z wanilii
  • 4 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 4 szklanki mąki


Owoce
  • dowolne, u mnie: brzoskwinie, morele, jabłko, maliny, czerwone porzeczki, jagody


Kruszonka
  • 150 g masła
  • 150 g cukru
  • 225 g mąki
  • 75 g wiórków
Jajka dokładnie roztrzepać, dodać olej i wymieszać trzepaczką. Dodać mleko, cukier, cukier z wanilią i ekstrakt, znów wymieszać. Dosypać proszek, sól, mąkę, wymieszać. Przelać całość do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać ciasto owocami i kruszonką.  Piec godzinę w temp. 180 st. C. Po tym czasie piekarnik wyłączyć i pozostawić ciasto na 10-15 min. w zamkniętym. Następnie go otworzyć i studzić **. Można posypać cukrem pudrem. Smacznego!


* uwaga, aby nie przesadzić z ilością owoców, bo może wyjść zakalec
** dobra, kto by tam czekał, aż się wystudzi - gorące, z wypływającym sokiem z owoców i chrupiącą kruszonką jest najlepsze :3


3 komentarze:

  1. świetne ciasto :) ślinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja niedawno robiła bardzo podobne tylko z porzeczkami;)) Jest pyszne!!

    OdpowiedzUsuń
  3. ależ mi smaka narobiłaś tym ciastem...mniam...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...