niedziela, 12 października 2014

Honey oat bread



Zwykły, owsiany chlebek z lekkim posmakiem masła i miodu. Prosty, na drożdżach, dość zbity, sycący. Sprawdził się w tostach francuskich i zapiekankach. Polecam :)



Składniki
  • opakowanie suszonych drożdży
  • 235 ml ciepłego mleka
  • 80 ml ciepłej wody
  • 1/4 szklanki płynnego miodu
  • 1/4 szklanki rozpuszczonego masła
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 180 g płatków owsianych, zmielonych na pył
  • 250 g mąki chlebowej
  • mleko/jajko do posmarowania i płatki owsiane do posypania
Wymieszać zmielone płatki, mąkę, sól i drożdże. Dodać mleko, wodę, miód, masło, zagnieść ciasto (ok. 7-10 min.), aż będzie elastyczne i miękkie. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. 1,5 h). Odgazować ciasto, przełożyć do silikonowej keksówki. Posmarować mlekiem lub roztrzepanym jajkiem, posypać płatkami owsianymi. Piec godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Studzić na kratce. Smacznego :)


źródło: klik

6 komentarzy:

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...