Mój ulubiony sposób utylizacji lekko obeschniętego chleba to wszelkie puddingi. Wystarczy chwila przygotowań i śniadanie już 'siedzi' w piekarniku. Żadnego męczenia się nad patelnią, możemy przez 20 min. zająć się swoimi sprawami, a później już tylko delektować śniadaniem.
Korzenny pudding chlebowy z sosem śliwkowym
Składniki (1 porcja)
Pudding
- 2 dość grube kromki chleba
- jajko
- łyżeczka cukru trzcinowego lub miodu
- 60 ml mleka
- łyżeczka przyprawy do piernika
Chleb połamać na kawałki, włożyć do ceramicznego naczynka do zapiekania wysmarowanego masłem. Jajko rozkłócić, dodać cukier, mleko, przyprawę. Wymieszać dokładnie, zalać chleb i odstawić, aż wchłonie masę jajeczną (można to zrobić wieczorem i wstawić naczynko do lodówki, pod przykryciem). Piec ok. 25 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Sos śliwkowy
jakie dobre :>
OdpowiedzUsuńSmacznie i świetnie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńMuszę się w końcu zabrać za taki pudding! ;)
OdpowiedzUsuń