Świąteczne cupcakes są po protu urocze. Ostatnio pokazywałam Wam babeczki-czapeczki Mikołaja (klik), dziś przedstawiam wersję choinkową, ale to nie ostatni pomysł w tym roku. Baza to czekoladowo-pomarańczowe ciasto, do którego dla wzmocnienia smaku dodałam posiekanej, gorzkiej czekolady i kandyzowaną skórkę z pomarańczy. Dekoracyjna choinka na czubku babeczki zrobiona z zabarwionego zielonym barwnikiem spożywczym kremem na bazie mascarpone, który jest idealnie sztywny, nie traci kształtu i się nie rozpływa. Posypane delikatnymi, białymi perełkami wyglądają bardzo odświętnie. Polecam!
Składniki
Babeczki
- 125 g miękkiego masła
- 190 g drobnego cukru
- 2 duże jajka
- żółtko
- 400 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 25 g gorzkiego kakao
- szczypta soli
- skórka starta z 1 pomarańczy
- 200 g tłustego mleka
- 115 g świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- 100 g posiekanej gorzkiej czekolady
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Miękkie masło utrzeć na jasną, puszystą masę z cukrem. Dodać jajka i żółtko, po jednym, cały czas miksując. Mąkę wymieszać z proszkiem, kakao i solą. Stopniowo dodawać do masy maślanej, w 2-3 partiach, na zmianę z mlekiem i sokiem z pomarańczy. Na koniec wszystko dobrze zmiksować przez kilka minut. Dodać czekoladę i skórkę, wymieszać wszystko łyżką. Przełożyć do foremek lub papilotek. Piec 20 min. Wystudzić i udekorować kremem.
Krem
- 250 g śmietanki 36%
- łyżka cukru z wanilią
- 2 łyżki cukru pudru (mniej lub więcej, do smaku)
- 250 g mascarpone
- wiórki kokosowe
- zielony barwnik spożywczy
- perełki lub inne dekoracyjne posypki świąteczne
Śmietankę ubić do gęstości z cukrem waniliowym i pudrem. Dodać serek mascarpone, wszystko ubić na sztywno. Najpierw białym kremem posmarować wierzch każdej babeczki (tworząc płaską warstwę) przy użyciu łyżki i obsypać wiórkami kokosowymi. Następnie do reszty kremu dodać zielony barwnik i dokładnie wymieszać. Przełożyć do woreczka z tylką gwiazdką. Dekorować babeczki (jak na zdjęciu), posypywać perełkami. Przechowywać w lodówce. Smacznego!
Wyglądają cudnie :)
OdpowiedzUsuńPrześliczne! Szalenie mi się podobają :)
OdpowiedzUsuń