Aby jeszcze bardziej wprawić się w świąteczną atmosferę na grudniowe śniadanie proponuję zdrowy budyń na bazie kaszy jaglanej. Słodzony miodem, pachnący korzeniami, z czekoladą i odrobiną słodkich pierniczków (te dwa ostatnie składniki oczywiście możecie pominąć, ja za całkowicie dietetycznymi potrawami nie przepadam).
Składniki (2 porcje)
- 2 szklanki (500 ml) dowolnego mleka (roślinnego, w wersji niewegańskiej zwierzęcego)
- pół szklanki suchej kaszy jaglanej
- pół łyżeczki przyprawy korzennej
- 3 kostki czekolady
- 2 łyżki miodu (w wersji wegańskiej zastąpić syropem daktylowym, z agawy, etc.)
- 2-3 pokruszone pierniczki
- owoce do podania
Kaszę wrzucić na sitko i przepłukać gorącą wodą (z
kranu), aż woda wylewająca się z sitka będzie klarowna. Przełożyć do garnuszka,
dodać mleko, wymieszać łyżką, gotować pod przykryciem przez 7-10 min., aż kasza
stanie się miękka i wchłonie cały płyn. Zdjąć z gazu, dorzucić przyprawę i
czekoladę, odstawić na chwilę, by się rozpuściła. Następnie dokładnie
wymieszać. Całość zmiksować blenderem. Odstawić na chwilę, by lekko przestygło,
dodać miód i pokruszone pierniczki, wymieszać dokładnie. Przełożyć do miseczek
przepłukanych zimną wodą, udekorować dowolnymi owocami i podawać.
Świąteczne pyszności, pycha :)
OdpowiedzUsuńNabrałam ochoty, żeby sobie zrobić taki jutro na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńPolecam :*
Usuń