sobota, 4 marca 2017

Sernik oreo z kajmakiem


Dzień dobry w sobotę!
Za mną kilka intensywnych dni, nawet nie zwróciłam uwagi na to, ile czasu nie było tu już żadnego wpisu... Wiele przepisów czeka w kolejce, mam dużo zdjęć i zapisanych receptur, brakuje mi jednak czasu, chęci i weny na to, aby usiąść i wszystko to dokładnie opisać. Może zapowiadająca się piękna pogoda i nadchodząca wiosna dodadzą mi odrobinę motywacji do pracy (oby! ;)).
Dziś mam dla Was przepis, ma który najbardziej czeka moja Mama - obiecałam jej, że jak najszybciej zostanie on opublikowany. Sernik ten robiłam niedawno, jest bardzo prosty i niezwykle smaczny. Spód z ciasteczek oreo, klasyczna, waniliowa masa serowa i warstwa kajmaku plus dekoracja z kilku pokruszonych ciastek. Pyszne, wcale nie za słodkie (ograniczyłam ilość cukru w masie serowej), zdecydowanie do powtórzenia.
Proporcje opracowane są na niewielką foremkę, w razie potrzeby można podwoić porcję.


Składniki
Spód
  • 10 ciasteczek oreo
  • 50 g masła, rozpuszczonego
Ciasteczka zmielić*, wymieszać z masłem. Wcisnąć przygotowaną masę w dno kwadratowej foremki o wym. 20x20 cm i schłodzić w lodówce na czas przygotowywania masy serowej.


Masa serowa
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 500 g tłustego, kremowego serka **
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • ziarenka z 1 laski wanilii
Jajka ubić mikserem z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać serek, mąkę i wanilię, dokładnie, ale szybko zmiksować całość i wylać na przygotowany spód. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 30 min.


Dodatkowo
  • 200 g masy kajmakowej
  • 4 ciasteczka oreo
Wystudzony sernik posmarować kajmakiem i udekorować pokruszonymi ciasteczkami. Schłodzić przez 12 h w lodówce. Smacznego!

* ja mielę wraz z kremem, ale można go wydłubać i wyrzucić, a zmielić same suche ciastka
** używam serka "Mój ulubiony"


4 komentarze:

  1. Kocham Oreo, więc to sernik w sam raz dla mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam na parapetówkę. Rodzinka wniebowzięta - bratowa powiedziała, ze ciasto wygląda jak takie w drogiej kawiarni na które zawsze mieli z bratem ochotę, ale szkoda im było pieniędzy. Także małym nakładem pieniężnym, a przede wszystkim czasowym można upiec świetne ciasto. Jedyne co bym dodała, to parę słów na temat sera. Kupiłam specjalnie ten, który Pani poleciła, oczywiście bez zastanowienia wrzuciłam do masy i tutaj się zaczęły klocki.. bo ile bym go nie miksowała to grudki sera pozostały.. nie pomyślałam wtedy, ale mogłam go zblendować. W każdym razie grudki sera w gotowym cieście były widoczne, ale nie wpływały negatywnie na smak ciasta. Kolejnym razem upiekę z innego sera. Myśli Pani, że można by spróbować z serkiem mascarpone?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam!
      Cieszę się, że ciasto smakowało. Na pewno kupiła Pani serek "Mój ulubiony" z Wielunia? Ten ser jest mielony, gładki, nie ma w nim żadnych grudek, można smarować nim np. chleb. Używam go do wszystkich sernikowych wypieków od kilku lat i nigdy nie zdarzyło się, by były w nim grudki.

      Wygląda tak: https://www.google.pl/search?q=moj+ulubiony&espv=2&site=webhp&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjBl47Jw_HSAhVBCpoKHQQ7B2IQ_AUIBigB&biw=1536&bih=760#imgrc=CQSsU8zx5HOM1M:

      Oczywiście można spróbować z mascarpone :)

      Pozdrawiam ciepło,
      Magda

      Usuń
  3. Mmm, wygląda naprawdę kusząco :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...