Kiedy zobaczyłam ten przepis Dorotki, zaczęłam się zastanawiać, jak mogłam na to nie wpaść... Przecież robiłam kiedyś Stefanię bez pieczenia (klik), na herbatnikach i z kaszy manny i nigdy nie pomyślałam, że można przekształcić to ciasto na trochę bardziej letnią wersję. W każdym razie pomysł od razu przypadł mi do gustu i długo nie czekając przystąpiłam do pracy - szczególnie że afrykańskie upały skutecznie odpychają od piekarnika (absolutnie nie narzekam. Kocham lato i nawet 40 st. C na zewnątrz mnie szczególnie nie męczy).
Ciasto, a raczej deser jest bardzo orzeźwiające, wręcz rześkie. Lekko słodkie, miękkie herbatniki, cudowna masa z kaszy manny (no jestem fanką, przyznaję po raz kolejny), truskawki zanurzone w galaretce i odrobina ubitej kremówki do dekoracji. Proste i pyszne, każdy sobie poradzi z przygotowaniem.
Składniki
- 2 opakowania herbatników np. petitków
- 1 litr mleka, 2%
- 200 g masła
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 szklanka kaszy manny
- 500 g truskawek
- 2 opakowania galaretki truskawkowej, każda na 500 ml wody
Galaretki rozpuścić w 750 ml wody, odstawić do ostudzenia. Formę o wymiarach dolnych 26 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wyłożyć herbatnikami, jeden przy drugim. W garnku zagotować połowę mleka z cukrami i masłem. Do gorącego dodać szklankę
kaszy manny rozmieszaną wcześniej w pozostałej połowie mleka i zagotować. Gotować około minuty lub dwóch od momentu
zagotowania, mieszając, do otrzymania gęstej kaszy. Gorącą kaszę wylać
na herbatniki, wyrównać. W jeszcze ciepłą kaszkę powciskać truskawki, do
połowy ich wielkości. Przestudzić.
Zalać tężejącą galaretką. Przykryć i wstawić do stężenia do lodówki. Przed podaniem pokroić na kawałki i każdy udekorować ubitą kremówką (36%) z odrobiną cukru i ew. usztywnioną żelatyną.
źródło: klik
Jakie ładne, super!
OdpowiedzUsuń:) piękne, cudowne!
OdpowiedzUsuńostatnio jadłam takie z poziomkami, ale nie wiem do czego dodać tę kostkę masła?
bo kaszki?
"W garnku zagotować połowę mleka z cukrami i masłem." :) Tak. Do mleka, w którym potem rozprowadza się mannę. Pozdrawiam ciepło :)
Usuńwczoraj też właśnie patrzyłam na to ciasto u Dorotki:) bardzo apetycznie podałaś to swoje ciacho.
OdpowiedzUsuńJaka pyszna chmurka :) Podoba mi się :)
OdpowiedzUsuńpysznosci - robilam podobne!!!!!
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto:)
OdpowiedzUsuńBardzo efektowne!
OdpowiedzUsuńpięknie wygląda:)
OdpowiedzUsuńtakie letnie! :)
OdpowiedzUsuńja robię podobne ciasto z bananami lub winogronami, a z truskawkami musi być obłędne:)
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie .... nie robiłam jeszcze stefanki w wersji bez pieczenia, ale tą tradycyjną uwielbiamy:)
OdpowiedzUsuńREWELACJA!!!!
OdpowiedzUsuń