środa, 10 lipca 2013

Ciasto grysikowe z truskawkami i galaretką




Kiedy zobaczyłam ten przepis Dorotki, zaczęłam się zastanawiać, jak mogłam na to nie wpaść... Przecież robiłam kiedyś Stefanię bez pieczenia (klik), na herbatnikach i z kaszy manny i nigdy nie pomyślałam, że można przekształcić to ciasto na trochę bardziej letnią wersję. W każdym razie pomysł od razu przypadł mi do gustu i długo nie czekając przystąpiłam do pracy - szczególnie że afrykańskie upały skutecznie odpychają od piekarnika (absolutnie nie narzekam. Kocham lato i nawet 40 st. C na zewnątrz mnie szczególnie nie męczy).
Ciasto, a raczej deser jest bardzo orzeźwiające, wręcz rześkie. Lekko słodkie, miękkie herbatniki, cudowna masa z kaszy manny (no jestem fanką, przyznaję po raz kolejny), truskawki zanurzone w galaretce i odrobina ubitej kremówki do dekoracji. Proste i pyszne, każdy sobie poradzi z przygotowaniem.


Składniki
  • 2 opakowania herbatników np. petitków
  • 1 litr mleka, 2%
  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 500 g truskawek
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej, każda na 500 ml wody
Galaretki rozpuścić w 750 ml wody, odstawić do ostudzenia. Formę o wymiarach dolnych 26 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wyłożyć herbatnikami, jeden przy drugim. W garnku zagotować połowę mleka z cukrami i masłem. Do gorącego dodać szklankę kaszy manny rozmieszaną wcześniej w pozostałej połowie mleka i zagotować. Gotować około minuty lub dwóch od momentu zagotowania, mieszając, do otrzymania gęstej kaszy. Gorącą kaszę wylać na herbatniki, wyrównać. W jeszcze ciepłą kaszkę powciskać truskawki, do połowy ich wielkości. Przestudzić.
Zalać tężejącą galaretką. Przykryć i wstawić do stężenia do lodówki. Przed podaniem pokroić na kawałki i każdy udekorować ubitą kremówką (36%) z odrobiną cukru i ew. usztywnioną żelatyną.



źródło: klik

13 komentarzy:

  1. :) piękne, cudowne!
    ostatnio jadłam takie z poziomkami, ale nie wiem do czego dodać tę kostkę masła?
    bo kaszki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. "W garnku zagotować połowę mleka z cukrami i masłem." :) Tak. Do mleka, w którym potem rozprowadza się mannę. Pozdrawiam ciepło :)

      Usuń
  2. wczoraj też właśnie patrzyłam na to ciasto u Dorotki:) bardzo apetycznie podałaś to swoje ciacho.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaka pyszna chmurka :) Podoba mi się :)

    OdpowiedzUsuń
  4. pysznosci - robilam podobne!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. ja robię podobne ciasto z bananami lub winogronami, a z truskawkami musi być obłędne:)

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda przepysznie .... nie robiłam jeszcze stefanki w wersji bez pieczenia, ale tą tradycyjną uwielbiamy:)

    OdpowiedzUsuń
  7. REWELACJA!!!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...