czwartek, 7 sierpnia 2014

Jednoporcjowa drożdżówka-serduszko




No dobrze, nie taka znowu jednoporcjowa - trzeba być okrutnie głodnym, żeby skonsumować ją całą przy jednym posiedzeniu, ale... zawsze można się połową serduszka podzielić z ukochaną osobą :) Kawałek spróbowałam, ciasto wyszło mięciutkie, lekko słodkie - za to serowe nadzienie posłodziłam obficie. I dodałam jagódki, które później podczas pieczenia puściły sok i tak ładnie się wpasowały kolorystycznie :)
Dzisiejszy wypiek symboliczny, bo robiony dla kogoś bardzo bliskiemu mojemu sercu.


Składniki
Zaczyn
  • 100 ml mleka, letniego
  • 5 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • łyżka mąki
Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na 10-15 min., aż drożdże "ruszą."


Nadzienie
  • kawałek białego sera
  • cukier do smaku
  • trochę śmietany
  • cukier z wanilią
Wszystkie składniki rozgnieść.


Kruszonka
  • 25 g masła
  • 25 g cukru
  • ok. 40 g mąki
Wszystkie składniki kruszonki rozgnieść opuszkami palców.


Ciasto
  • zaczyn
  • 125 g mąki pszennej
  • chlust ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • 25 g drobnego cukru
  • 10 g masła, rozpuszczonego
Do zaczynu dodać mąkę, ekstrakt, sól i cukier, zagnieść ciasto. Wlać masło, zagnieść jeszcze raz. Ciasto przełożyć do miski, posypać odrobiną mąki, przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości (na ok. 40 min.). Odgazować, zagnieść jeszcze raz. Nadziać nadzieniem, uformować serduszko i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawić na 15 min. do napuszenia.


Dodatkowo
  • garść jagód
  • odrobina letniego mleka
Po upływie 15 min. posmarować drożdżówkę mlekiem i posypać kruszonką. Piec ok. 30 min. w 190 st. C. Smacznego :)




2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...