poniedziałek, 11 sierpnia 2014

Ucierane ciasto z renklodami i kruszonką



Pyszne, maślane, ucierane ciasto, bardzo podobne do mojego ulubionego (klik). Nie jest ciężkie, nie jest tłuste, ale dzięki sporej zawartości masła nie robi się w nim zakalec. Ciasto można przygotować z innymi owocami (w oryginale truskawki), choć śliwki pasują tu świetnie. Zwiększyłam jedynie ilość cukru w kruszonce (podaję z moją zmianą) ze względu na owoce, które wymagają odrobiny słodyczy. Bardzo polecam :)



Składniki
  • 20 dag masła
  • 16 dag cukru
  • 4 jajka
  • 20 dag mąki pszennej
  • opakowanie budyniu o smaku śmietankowym lub waniliowym
  • łyżeczka (czubata) proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • śliwki renklody* (umyte, wypestkowane)


Kruszonka
  • 15 dag mąki
  • 10 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
Miękkie masło utrzeć z cukrem. Wbijać jajka, jedno po drugim, w odstępach, dobrze miksując każde poprzednie. Dodać przesianą mąkę, proszek budyniowy, proszek do pieczenia i sól. Zmiksować. Wyłożyć ciasto do formy o wym. 21x37 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ułożyć śliwki, posypać kruszonką. Piec w 180 st. C przez ok. 45 min.

* miałam ich małe wiaderko, zużyłam tyle, by pokryć całe ciasto; układałam je wydrążeniem po pestce do góry, skórką do dołu



źródło: "Ciasta, ciastka i takie tam", A. Królak

6 komentarzy:

  1. Chyba nie można je lepiej wykorzystać, niż właśnie do takiego ciasta :) muszę zrobić!! :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie się prezentuje Twoje ciasto! ; )
    Super pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha :) Takie ciasta zawsze chętnie skubnę :>

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne to ciasto prezentujesz Maniu. Chętnie poczęstowałabym się kawałeczkiem. Mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale pysznie wygląda;)) Chyba się skusze i upiekę;))

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm, bardzo smakowite ciacho :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...