Pyszne, maślane, ucierane ciasto, bardzo podobne do mojego ulubionego (klik). Nie jest ciężkie, nie jest tłuste, ale dzięki sporej zawartości masła nie robi się w nim zakalec. Ciasto można przygotować z innymi owocami (w oryginale truskawki), choć śliwki pasują tu świetnie. Zwiększyłam jedynie ilość cukru w kruszonce (podaję z moją zmianą) ze względu na owoce, które wymagają odrobiny słodyczy. Bardzo polecam :)
Składniki
- 20 dag masła
- 16 dag cukru
- 4 jajka
- 20 dag mąki pszennej
- opakowanie budyniu o smaku śmietankowym lub waniliowym
- łyżeczka (czubata) proszku do pieczenia
- szczypta soli
- śliwki renklody* (umyte, wypestkowane)
Kruszonka
- 15 dag mąki
- 10 dag masła
- 10 dag cukru pudru
Miękkie masło utrzeć z cukrem. Wbijać jajka, jedno po drugim, w odstępach, dobrze miksując każde poprzednie. Dodać przesianą mąkę, proszek budyniowy, proszek do pieczenia i sól. Zmiksować. Wyłożyć ciasto do formy o wym. 21x37 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ułożyć śliwki, posypać kruszonką. Piec w 180 st. C przez ok. 45 min.
* miałam ich małe wiaderko, zużyłam tyle, by pokryć całe ciasto; układałam je wydrążeniem po pestce do góry, skórką do dołu
źródło: "Ciasta, ciastka i takie tam", A. Królak
Chyba nie można je lepiej wykorzystać, niż właśnie do takiego ciasta :) muszę zrobić!! :))
OdpowiedzUsuńŚwietnie się prezentuje Twoje ciasto! ; )
OdpowiedzUsuńSuper pomysł!
Pycha :) Takie ciasta zawsze chętnie skubnę :>
OdpowiedzUsuńPyszne to ciasto prezentujesz Maniu. Chętnie poczęstowałabym się kawałeczkiem. Mniam:)
OdpowiedzUsuńAle pysznie wygląda;)) Chyba się skusze i upiekę;))
OdpowiedzUsuńMmm, bardzo smakowite ciacho :)
OdpowiedzUsuń