Sernik idealny na Świąteczny stół lub na adwentową niedzielę do kawy. Na kruchym spodzie, kokosowy, z surową żurawiną, posypany śnieżnym cukrem pudrem. Kudłaty ze względu na wiórki ciasta na wierzchu. Pycha!
A dla wszystkich Barbar najlepsze życzenia imieninowe!
Składniki
Ciasto
- 500 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g drobnego cukru
- 200 g zimnego masła
- 1 duże jajko
- 3 łyżki śmietany 18%
Z wszystkich składników zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części (jedną trochę większą, drugą trochę mniejszą). Jedną włożyć do woreczka foliowego i zamrozić *, drugą rozwałkować (delikatnie podsypując mąką) na wymiar blaszki ( 37 x 23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Schłodzić w lodówce.
Masa serowa
- 3/4 szklanki wiórków kokosowych
- 1/2 szklanki pełnego mleka
- 4 jajka
- szklanka cukru
- 700 g tłustego twarogu, zmielonego 2-3 razy
- 2 łyżki budyniu śmietankowego
- 2 szklanki surowej żurawiny, może być mrożona
Wiórki zalać ciepłym mlekiem i odstawić na 1-2 h. Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać serek, wiórki wraz z mlekiem, budyń. Dokładnie zmiksować i wylać na przygotowany spód. Wysypać równomiernie żurawinę (mrożonej nie trzeba rozmrażać). Zamrożone ciasto zetrzeć na tarce na dużych oczkach i posypać wierzch ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 50 min.
Bardzo smakowicie wygląda ten sernik. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, proszę dać znać, czy wyszedł i jak smakował :) również serdecznie pozdrawiam!
UsuńProszę o podanie wymiarów blaszki, w której był pieczony ten sernik. Chcę mieć jakieś odniesienie, by ją w miarę dobrze dobrać :). Przepis ciekawy, a sernik wygląda smakowicie :).
OdpowiedzUsuńJuż dodałam, przepraszam, umknęło mi. Pozdrawiam! :)
Usuńaż mam ochotę na kawałek:)
OdpowiedzUsuńJaki rozmiar blaszki?
OdpowiedzUsuńJuż dodałam, przepraszam :)
UsuńSmakowite połączenie i prezentuje się super :) Na święta ideał :)
OdpowiedzUsuńJest wspaniały!
OdpowiedzUsuńI ta łyżeczka, urocza :)