sobota, 3 grudnia 2016

Brownies speculoos



Pyszny amerykański murzynek to pierwszy wypiek, do którego wykorzystałam przygotowany wczoraj krem speculoos. Ciasto piekłam wieczorem, dziś rano zdążyłam zrobić zdjęcia i już wszystko zjedliśmy (we dwójkę ;)). Polecam!

Składniki
  • 200 g gorzkiej czekolady 70%
  • 200 g masła
  • 3 jajka
  • 120 g drobnego cukru
  • 120 g mąki
  • kilka łyżek kremu speculoos
  • odrobina mleka
Blaszkę o wymiarach 20x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Roztopić czekoladę z masłem (nie podgrzewać zbyt długo), ostudzić. Jajka ubić na puszystą pianę razem z cukrem (około 10 minut), następnie wymieszać z ostudzoną masą czekoladową. Na koniec delikatnie połączyć z przesianą mąką. Masę wylać do przygotowanej blaszki. Krem wymieszać z mlekiem, aby był bardziej płynny, wylać na wierzch ciasta i zrobić za pomocą patyczka do szaszłyków "esy-floresy" ;) Piec przez 20-25 minut.



3 komentarze:

  1. Nie dziwię się, że tak szybko zniknęło:)

    OdpowiedzUsuń
  2. O mamuniu, ależ to musiało być pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pomysł na wykorzystanie kremu bardzo fajny i wcale się nie dziwię, że ciasto tak szybko zniknęło :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...