niedziela, 6 stycznia 2013

Drożdżowe ślimaczki z dżemem



No dobrze, więc mamy Nowy Rok. A wraz z nim jedno postanowienie brzmiące 'nie postanawiać', nawał pracy, w cholerę jasną zajęć, budziki dzwoniące o nieprzyzwoitej porze (słodkie, sobotnie i niedzielne poranki rozpoczynające się koło 10 to już przeszłość od dawna), brak czasu na cokolwiek, serio. Nawet śniadania nie jest powoli, ciągle się gdzieś spieszę, spóźniam, ciągle coś czytam, piszę, rozwiązuję, naklejam, notuję, a w końcu zasypiam z głową na biurku. To tak w skrócie. I nie, żebym nie piekła. Chyba mam ze 20 wpisów do dodania, ale na domiar złego laptop znów odmówił posłuszeństwa (to moja styczniowo-lutowa zmora, wszelki sprzęt elektroniczny notorycznie mi wysiada w tym czasie). W każdym razie są rzeczy ważne i ważniejsze, od czasu do czasu coś wrzucę na bloga (pod warunkiem, że boskie ręce Pana Informatyka uleczą mojego przegrzewającego się staruszka), ale teraz chcę się głównie skupić na nauce, bo przysięgam, że siedzenia roku w domu bezczynnie nie zniosę, a na studiatypuzapchajdziura w życiu nie pójdę. Tyle z mojej strony (prócz przepisu na drożdżówki - najlepsze, co może być w zimie), kocham Was zawsze i miłego tygodnia życzę!


Składniki
Ciasto
  • 400 g mąki pszennej
  • 200 g mąki pszennej razowej
  • 100 g cukru
  • 1/2 łyżeczki solu
  • 21 g drożdży błyskawicznych albo 45 g świeżych
  • 100 g niesolonego masła
  • 400 ml mleka 
  • 2 jajka
  • słoiczek konfitury truskawkowej *
Oba rodzaje mąki wymieszać z cukrem, solą i drożdżami. Masło roztopić, dodać do roztrzepanych jajek i mleka. Powstałym płynem zalać suche składniki i wyrobić miękkie, sprężyste ciasto. Gotowe ciasto przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 min. 1/3 ciasta rozwałkować na kształt blaszki (o wymiarach ok. 33x24 cm) - będzie to spód bułek. Resztę ciasta rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na prostokąt. Posmarować równomiernie nadzieniem, zwinąć w rulon i ułożyć na przygotowanym spodzie. Odstawić do napuszenia na 20 min. Piekarnik nagrzać do 230 st. C. Przed pieczeniem posmarować bułeczki rozkłóconym jajkiem. Piec 20-25 min.


* bardzo dobrze pasują też powidła śliwkowe




źródło: ciasto jak tutaj

9 komentarzy:

  1. robiłam takie ślimaczki, robiłam! tyle, że z cynamonem.. każdy się zachwycał ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. No to mnie kupiłaś tymi drożdżówkami.
    Nie mam pojęcia kiedy ostatnio jadłam jakiekolwiek drożdżówki. Czas to zmienić!

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne drożdżówki, można chwycić i zjeść nawet w biegu ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. fajne te ślimaczki ,słodkie pyszności ;d

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj ten czas ten czas....:) Drozdzowki super wyczarowalas:) Pozdrawiam i powodzenia ze wszystkim!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jestem jedną, wielką, ryczącą przestrzenią.
    Pozdrawiam :*

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam, moje ulubione, z dżemem <3

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...