Ręka do góry, kto lubi owsiankę? Kiedyś, jeszcze w szkole, gdy powiedziałam że owszem, lubię - zostałam tylko obrzucona pogardliwym spojrzeniem, a moja rozmówczyni wysiliła się na niewybredny komentarz 'łeeeeeeeee'. Nie miałam specjalnej ochoty na kontynuowanie tej rozmowy na poziomie, więc sobie darowałam i tylko pomyślałam swoje. Bo owsianka to naprawdę sycące, smaczne i zdrowe danie: śniadanie czy też deser. Wystarczy puścić wodze fantazji i zastanowić się, co lubimy. A możliwości - co niemiara. Tym razem u mnie klasycznie, czekoladowo, z dodatkiem kakao, trzcinowego cukru (nie zastępujmy go białym), na końcu podlana mlekiem, udekorowana wiśniami (straszne kwaśnieluchy, więc tylko do zdjęć ;-))
Składniki (1 porcja lub 2 małe 'deserowe')
- 50 g płatków owsianych górskich
- 1,5 szklanki mleka
- szklanka wody
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 2 płaskie łyżki cukru trzcinowego
- 40 g gorzkiej czekolady
- szczypta soli
Płatki zalać wodą i odstawić na noc. Można czynność tę pominąć i od razu rano umieścić w garnuszku płatki, wodę, kakao, sól i cukier. Doprowadzić do zagotowania i gotować jeszcze chwilę, ciągle mieszając, aż mocno mieszanka zgęstnieje. Dodać posiekaną na kawałki czekoladę (trochę odłożyć do dekoracji) i wymieszać, aby się roztopiła. Do miseczek wlać zimne (kto woli - może podgrzać) mleko, nałożyć porcję owsianki, posypać resztą czekolady i podawać.
kocham owsiankę <3
OdpowiedzUsuńmoże koleżanka jadła jakąś obrzydliwą papkę bez smaku, ale nasze owsianki (te blogerskie) są zawsze wypasione :P
jak wiśnie to tylko w dżemie :D kakaowa, mniam :>
OdpowiedzUsuńnajlepsza <3
OdpowiedzUsuńKwaśne bo chyba nie dojrzałe!
OdpowiedzUsuńOwsiankę kocham a czekoladową to już w ogóle, niebo!
Nie, to jakaś odmiana, z której da się tylko zrobić przetwory czy coś ;))
Usuńuwielbiam tą czekoladową, bo właśnie dzieki czekoladzie jest taka lepka *-* pycha !
OdpowiedzUsuńczeko obłęd! aż robię głodna ;)
OdpowiedzUsuńtaka owsianka jest pysznym początkiem dnia :)
OdpowiedzUsuńale pięknie się prezentuje :) musiała być pyszna!
OdpowiedzUsuń