Sezon truskawkowy zdecydowanie już się kończy, liczę jeszcze na trochę w sierpniu, natomiast teraz zabieram się za jagody i maliny :-) Niemniej z ostatnich truskawek, nieco za bardzo już 'pogniecionych' by zajadać je na surowo robię koktajle, a trochę przeznaczyłam na truskawkowo-migdałową granolę. Ta jest zupełnie inna, niż prezentowana ostatnio (klik), bardzo mi smakuje, zresztą nie od dziś wiadomo, że połączenie migdałów z truskawkami jest zawsze udane.
Składniki
- 2 szklanki płatków owsianych
- 1/2 szklanki płatków migdałowych
- 1/2 łyżeczki soli
- ziarenka z laski wanilii
- łyżka ekstraktu z wanilii
- 1/2 szklanki płynnego miodu
- 3 łyżki masła
- 1/2 szklanki puree truskawkowego
- suszone truskawki (opcjonalnie)
- 1/2 szklanki siemienia lnianego (opcjonalnie)
Piekarnik nagrzać do 160 st. C. W dużej misce połączyć
płatki, sól, migdały i siemię lniane (opcjonalnie). Dodać puree truskawkowe, stopione
masło, ekstrakt z wanilii, ziarenka z wanilii i miód. Dokładnie wymieszać.
Przełożyć na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, piec ok. 20-25 min.
Co 5-7 min. Przemieszać całą granolę. Wystudzić, dodać suszone truskawki.
Przechowywać w szczelnym pojemniku.
źródło: klik
truskawkowa granola to świetny pomysł na dodatek do letniego śniadania ;) pysznie !!
OdpowiedzUsuńZrobię:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam taką dbałość o podanie śniadania :D
OdpowiedzUsuńJaka szkoda, że nie mam już truskawek. Chyba pokuszę się o zrobienie malinowej lub jagodowej wersji tej pyszności.
OdpowiedzUsuńwygląda kusząco, lubię wszystko, co ma w sobie migdały :D
OdpowiedzUsuńŚwietnie smakuje - właśnie próbowałam, tak na szybko ;)
OdpowiedzUsuńWow, niezłe tempo :D Cieszę się, pozdrawiam :)
UsuńJak długo można je przechowywać ?
OdpowiedzUsuńTydzień. No max. 10 dni, ale max. :))
UsuńPycha! Muszę się zebrać i jakąś zrobić :D
OdpowiedzUsuń