wtorek, 15 października 2013

Miniaturowa babka z niespodzianką + szybki deser



Miniaturowe ciasteczko z niezbyt imponującym wyglądem z zewnątrz, ozdobione skromnie i nie do końca zgodnie z planem, bowiem nie wyszedł mi kształt kulisty. Niemniej podobno liczy się wnętrze, a to już robi wrażenie, bowiem po rozkrojeniu ciastka ze środka wysypują się czekoladowe cukierki. Fajne, prawda? :-)


Składniki (1 babeczka, należy upiec 2)
  • 1/4 kostki margaryny (~65 g)
  • duże jajko
  • 1/4 szklanki cukru
  • łyżeczka cukru z wanilią
  • pół szklanki mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka kakao
  • łyżka mleka
  • szczypta soli
Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem z wanilią. Dodać jajko, zmiksować. Dodać mąkę przesianą z proszkiem, kakao i solą, dolać mleko i zmiksować. Przełożyć do foremki (na miniaturową babkę, ale nie na babeczki) wysmarowanej masłem i wstawić na 30 min. do nagrzanego do 180 st. C piekarnika. Wyjąć, wystudzić. Ściąć wierzch, wydrążyć środek.


Krem
  • 150 g serka śmietankowego
  • 3 czubate łyżki cukru pudru
  • pół kostki masła (~100 g)
Serek utrzeć z masłem i cukrem na puszystą, sztywną masę. Można dodać trochę ulubionego aromatu, ziarenka z wanilii, cynamonu, co lubicie.


Dodatkowo
  • garść ulubionych czekoladowych cukierków (u mnie: orzechy arachidowe w czekoladzie, groszki z belgijskiej białej czekolady, nadziewane cukierki czekoladowo-jogurtowe, czekoladowo-truskawkowe, czekoladowo-karmelowe, czekolada ritter z nadzieniem jogurtowym)
  • posypka czekoladowa, tzw. maczek

Uwaga: upiekłam 1 babeczkę i przecięłam ją na pół, jednak stwierdzam, że bardziej kulisty, proporcjonalny wygląd uzyskamy, gdy użyjemy 'spodów' od babeczek, tj. po upieczeniu zetniemy nadmiernie wyrośnięty wierch i wydrążymy tylko 'spód'.

Wykończenie: do jednej babeczki włożyć cukierki, przykryć drugą babeczką, tak by nic ze środka nie wystawało, nie uciekało, etc.. Z wierzchu posmarować kremem i dowolnie udekorować. Przechowywać w lodówce.





PS Zostało mi trochę kremu (ewentualnie można go jeszcze dorobić) oraz środek z ciasta, którego szkoda było wyrzucać, więc zrobiłam szybki deser.



Składniki (2 malutkie porcje lub 1 duża)
2 brzoskwinie umyć, obrać, pokroić na kawałki i umieścić w garnuszku, podlewając odrobiną wody. Gotować do zmięknięcia owoców. Gorący mus brzoskwiniowy przełożyć do szklanek lub pucharków, nałożyć pokruszone ciasto, krem i całość posypać garścią cukierków - u mnie miniaturowe krówki, belgijska biała czekolada w formie groszków i niezastąpione orzechy arachidowe w czekoladzie :-)

10 komentarzy:

  1. wow ! świetny pomysł, zarówno na babeczkę jak i na deser :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Doskonały przepis na te babeczki niespodzianki. Zapiszę i skorzystam. A deser? Pycha :)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow! Ta babeczka z cukierkowym wnętrzem jest po prostu genialna!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale to smakowite.. obawiam się tylko, że nie na moje umiejętności gotowania :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Akurat umiejętności gotowania tutaj nie są potrzebne ;)
      Ale gwarantuję Ci, że nie miałabyś większych problemów, bo to naprawdę nic trudnego, tylko może wydaje się być pracochłonne.
      Pozdrawiam ciepło :)

      Usuń
  5. Ale słodko!
    Bardzo ciekawy pomysł z tym ciachem z którego wyskakują cukierki ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny pomysł, każde dziecko byłoby zachwycone :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...