Powszechnie wiadomo, że banany mają bardzo dużo witamin i minerałów, że są bogate w potas, odżywiają mózg, układ nerwowy, wspomagają koncentrację... Generalnie są zdrowe i powinniśmy je jeść. Problem zaczyna się w chwili: ale ja nie lubię... No dobrze, może nie jest do końca tak, że kompletnie od nich stronię, całkowicie mi nie smakują i nie pamiętam, kiedy jadłam ostatni raz (chociaż... To ostatnie chyba się sprawdza), niemniej mając do wyboru banan-inny owoc zawsze wybieram opcję 2. Zdecydowanie największą miłością darzę owoce jagodowe, leśne i jabłka, trochę mniejszą cytrusy i nasze jesienne dobrocie. Ale nawet banana można przemycić, skoro już tak dobrze działa na organizm ;-) Wystarczy zmiksować kilka składników, wymieszać i upiec, aby otrzymać pyszną bananową granolę, naturalnie słodką i pełną ziaren. A poza tym można 'pozbyć się' zbyt dojrzałych owoców, nie wyrzucając ich do kosza.
Składniki (ok. 5 porcji)
- 200 g płatków owsianych
- 1 duży, dojrzały banan
- 3/4 szklanki wody
- czubata łyżka miodu
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1/4 łyżeczki soli morskiej
- 30 g orzechów włoskich
- 30 g ziaren słonecznika
Piekarnik nagrzać do 170 st. C. W blenderze zmiksować
banana, wodę, miód, cynamon, ekstrakt, sól, aż do uzyskania jednolitej masy. W
misce wymieszać płatki z orzechami i słonecznikiem. Dodać mokre składniki i
wymieszać. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, piec ok. 40 min.,
co jakiś czas mieszając granolę. Wystudzić, przełożyć do szczelnego pojemnika.
Pyszna w połączeniu z bananem (tak!) , malinami, greckim jogurtem i syropem z
agawy.
źródło: klik
Ja za to banany uwielbiam i to jedne z moich ulubionych owoców ;)
OdpowiedzUsuńAle fakt ,faktem wolę owoce jagodowe ,a borówki i jeżyny oraz truskawki to już w ogóle! :)
smacznie:)
OdpowiedzUsuńpyszne śniadanie:) ja tez takie chcę:D
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie :) Chętnie wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńA ile mozna przechowywac te platki i gdzie? :)
OdpowiedzUsuń