Nasz ulubiony sernik w ostatnim czasie i mimo że kolorem nie zachwyca, nadrabia smakiem. Słodziutki, o posmaku toffie, jeszcze zimowy, choć na zdjęciach w aranżacji wiosennej - niby obiecałam sobie, że będę żyć chwilą, a nie ciągle za czymś tęsknić i biec... ale wiosna i lato zawsze dla mnie przychodzą za późno, a odchodzą za wcześnie, dlatego naprawdę niecierpliwie już na nie czekam ;)
Składniki
- 85 g masła
- 125 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 20 g cukru z wanilią
- 2 łyżki cukru pudru
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Z wszystkich składników zagnieść ciasto, wcisnąć je w spód tortownicy o śr. 24-26 cm (wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia). Podpiec w 170 st. C przez 10 min.
Masa serowa
- 4 jajka
- 1 kg serka śmietankowego (typu "Mój ulubiony")
- 125 g brązowego cukru
- 20 g cukru z wanilią
- 250 g masy krówkowej
- czubata łyżka proszku budyniowego o smaku toffiee
Jajka zmiksować z cukrem i cukrem z wanilią, dodać masę krówkową i dokładnie zmiksować. Dodać serek (stopniowo, ale dość szybko, żeby masa za bardzo się nie napowietrzyła) i budyń. Ponownie zmiksować. Przelać na podpieczony spód, piec w 180 st. C przez 50-60 min. Ostudzić i schłodzić przez noc w lodówce.
oj, zjadłabym taki serniczek :)
OdpowiedzUsuńTo chyba najlepszy smak sernika jaki może istnieć :)
OdpowiedzUsuńrewelacja, zjadłabym taki sernik:)
OdpowiedzUsuńpiękna aranżacja, a sernik pewnie zachwyca smakiem i słodkością :) podobny już kiedyś robiłam i jeszcze nie raz powtórzę, bo do takich smacznych wypieków najchętniej się powraca :)
OdpowiedzUsuńKajmakowy to jeden z moich ulubionych. :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie! Zapraszam do mnie na Mleczną Kanapkę http://chocofields.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńSernik wygląda obłędnie, zjadłabym taki pyszny kawałek, pozdrawiam :***
OdpowiedzUsuńPysznie Maniu. Serniczki to jest to.:)
OdpowiedzUsuń