niedziela, 13 kwietnia 2014

Różano-waniliowe herbaciane ciasteczka






Pewnie już o tym wiecie, ale jeśli nie - jestem uzależniona od herbaty. Tak od kupowania, jak i od picia. No, ale nie zawsze udaje mi się dobrze trafić... ;-) Co więc zrobić z herbatą, która nie za bardzo nam podeszła? Oddać cioci, wyrzucić?... Dorzucić do ciasteczek, ciasta, biszkoptu, kremu? Why not? Nadaje fajnego, oryginalnego posmaku, ale nie jest nachalna jak po zaparzeniu :-)




Składniki (2 blachy ciastek)
  • 25 dag mąki
  • 1 jajko
  • 10 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 3 torebki dowolnej herbaty (u mnie różano-waniliowa)
Ze wszystkich składników zagnieść ciasto, rozwałkować, podsypując delikatnie mąką. Wycinać ciasteczka, piec w piekarniku nagrzanym do 190 st. C aż się zrumienią (ok. 12 min.).







źródło: ciasteczka jak tutaj

5 komentarzy:

  1. Cudowne te ciasteczka. Piękne ślimaczki. Muszę kiedyś zrobić herbaciane ciacha. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. akurat na święta mam zamiar ciasteczka wypiekać, także mile widziane są tak pyszne inspiracje! z herbatą muszą ciekawie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł i jakie piękne kształty :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Daj ślimaczka,prooooszę. Do kawuni no. Albo do rumianku. Ostatnio kocham się w smaku naparu z rumianku

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...