Propozycja na chłodniejszy poranek. Owsianka na ciepło, w modnej wersji, czyli w słoiku (zauważyliście, że ten trend przyjął się już nawet w restauracjach?). Standardowe połączenie - smaczne, sezonowe owoce, masło orzechowe i śmietankowe płatki. Jedno z moich ulubionych :)
Składniki (1 porcja)
- 50 g płatków owsianych górskich
- łyżka otrębów
- łyżka budyniu śmietankowego
- szklanka mleka + 1/3 szklanki
- szczypta soli
- opcjonalnie: ziarenka z kawałka wanilii
- dojrzała nektarynka
- garstka borówek
- słoik z masłem orzechowym (z ilością dowolną wewnątrz ;))
Nektarynę pokroić, kilka kawałków odłożyć do dekoracji. Płatki i otręby zalać szklanką mleka i zagotować do zgęstnienia ze szczyptą soli i wanilią. Proszek budyniowy rozmieszać w pozostałej 1/3 szklanki mleka i dolać na gotującą się owsiankę. Pogotować jeszcze chwilę. Dodać pokrojoną nektarynę i jeszcze chwilę potrzymać na gazie, aby odrobinę zmiękła. Przełożyć do przygotowanego słoiczka, udekorować pozostawionymi kawałkami i borówkami.
Jak ja dano tego masła już nie jadłam! Ale takie połączenie to klasyk, który zawsze smakuje.
OdpowiedzUsuńOmatkokochana! Wszystko, co kocham! Szkoda, że wyjadłam wczoraj resztki masła. Łychą! Ale przepis zapisany na przyszłość :)
OdpowiedzUsuńsłoiczkowe śniadanka uwielbiam ! <3
OdpowiedzUsuńCudne foty! Śniadanko - bomba! :)
OdpowiedzUsuń