Najlepsze wypieki pochodzą zawsze od Babci, a już szczególnie dobrze smakują po dłuższej nieobecności w domu ;) Dlatego zamiast przesiadywać zbyt długo w kuchni (i nie tracić ostatnich dni wakacji), wykorzystuję zdolności kulinarne mamy mojej mamy i codziennie dostaję porcję smakołyków.
Ciasto drożdżowe z kruszonką (babcine)
Składniki
- 1 kg mąki pszennej
- 1/2 l mleka
- 3 jajka
- 1/3 kostki margaryny, roztopionej
- 10 dag drożdży
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki cukru z wanilią
Kruszonka
- 1,5 szklanki mąki
- szklanka cukru pudru
- 30 g cukru waniliowego
- 160 g masła
Wszystkie składniki utrzeć palcami na kruszonkę.
Dodatkowo
- jajko, roztrzepane
Mleko podgrzać, wkruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru, zasypać 4 łyżkami mąki i odstawić w ciepłe miejsce, aż drożdże ruszą. Dodać resztę mąki, cukru, cukier z wanilią, Jajka rozbić mikserem lub trzepaczką i dodać do masy. Wymieszać, wlać margarynę i zagnieść gładkie, miękkie ciasto (ok. 10-12 min.). Przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości (na ok. 1h). Po tym czasie ciasto odgazować, podzielić na pół, przełożyć do dwóch keksówek. Odstawić na 20-30 min. do napuszenia. Posmarować ciasta roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 45-50 min.
ciasto drożdżowe najlepsze od babci! :D
OdpowiedzUsuńmiłego weekendu :D
Uwielbiam takie ciasta, chętnie wypróbuję twój przepis :)
OdpowiedzUsuńProsto a jak pysznie :)
OdpowiedzUsuńach, nie ma to jak drożdżowe! a domowe chyba pobija wszytko :)
OdpowiedzUsuńJest tu jakaś zakładka Śniadanie na sobotę?
OdpowiedzUsuńTak, masz link w etykietach na samym dole i z boku obrazek, który przekierowuje do wszystkich sobotnich wpisów. Pozdrawiam :)
UsuńNie ma to jak domowe drożdżowe ciacho. Mniam :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam drożdżowe z kruszonką <3
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie! ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
___________
truskawkowa-fiesta.blogspot.com
Najlepsze! Takie świeżutkie jadam posmarowane masłem i posypane cukrem! :)
OdpowiedzUsuń