piątek, 31 października 2014

Ciastka pajęczyny



Jeszcze jeden pomysł na Halloween'owe słodkości. Kruche, kakaowe ciasteczka z polewą czekoladową wyglądającą jak pajęczyny. Trzeba mieć trochę cierpliwości, bo czekolada rozpływa się i na nierównym ciasteczku deformuje, dlatego przyłóżcie się już na etapie wałkowania ciasta :)
Strrrasznej zabawy dziś wieczór!!! :)



Składniki
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 170 g miękkiego masła
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • opakowanie polewy czekoladowej
Masło z cukrem utrzeć lub ubić mikserem na puch. Dodać jajko i dalej ubijać. Wszystkie suche składniki przesiać do miski z utartą masą i szybko zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm (można grubiej wtedy ciastka będą wilgotniejsze) i wykrawać szklanką o śr. ~10 cm kółka. Piec w temp. 190 st.C przez 10-12 min. Po upieczeniu wystudzić na kratce. Polewę rozpuścić zgodnie z instrukcją na opakowaniu i udekorować pajęczynowym wzorkiem :-)



źródło: klik

3 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...