Coraz więcej cynamonu, orzechów, jesiennych owoców, kakao, czekolady... Postanowiłam połączyć w jednym cieście dwie sprzeczne pory roku - zimę i lato. Mocno czekoladowe, ciężkie brownie z łagodzącą smak masą serową i kwaśnymi, leśnymi owocami, oczywiście mrożonymi ;-) Można dosypać jeden rodzaj owoców, u mnie była ta domowa mieszanka: jagód, czerwonych porzeczek, truskawek i wiśni.
Składniki
Masa czekoladowa
- 170 g gorzkiej czekolady
- 6 łyżek masła
- 1 łyżka kawy instant (najlepsza jest espresso)
- 4 jajka
- 1,5 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki
- szczypta soli
- 1/4 szklanki dobrej jakości gorzkiego kakao
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżka likieru kawowego
Masa serowa
- 225 g serka śmietankowego
- 50 g masła
- 1/2 szklanki cukru
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka likieru kawowego
Dodatkowo
- 150 g owoców leśnych
Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Formę o wym. 33 x 23 cm
posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Czekoladę rozpuścić z masłem
i kawą w garnuszku ustawionym na małym ogniu. Jajka ubić mikserem, stopniowo
dodawać cukier, cały czas ubijając. Dodać mąkę i kakao, wymieszać. Dodać
ekstrakt, likier kawowy, przestudzoną masę czekoladową i zmiksować.
Serek utrzeć z masłem na gładką masą, dodać cukier i
ucierać, aż masa będzie puszysta. Dodać jajka, mąkę, likier kawowy, zmiksować.
Masa będzie dość rzadka i lejąca – taka ma być.
Masę Brownie wylać na dno formy, zostawić tylko ok. 1/2 szklanki.
Delikatnie wlać masę serową, rozprowadzić równomiernie po cieście. Z wierzchu
polać pozostałą masą czekoladową, tworząc marmurkowy wzór. Piec ok. 30 min., do
czasu gdy brzegi będą lekko rumiane. Wystudzić na drucianej siateczce, pokroić
na kwadraty. Smacznego :-)
źródło: klik
Mogę u Ciebie zostać? Ja chce lato :)
OdpowiedzUsuńwspaniałe ciacho:) za sernik i brownie dałabym się pokroić:D
OdpowiedzUsuńWow, wygląda mega kusząco! *.*
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis!
Mmm, podoba mi się taki mariaż :)
OdpowiedzUsuń