wtorek, 7 października 2014

Sernikobrownies z owocami leśnymi




Coraz więcej cynamonu, orzechów, jesiennych owoców, kakao, czekolady... Postanowiłam połączyć w jednym cieście dwie sprzeczne pory roku - zimę i lato. Mocno czekoladowe, ciężkie brownie z łagodzącą smak masą serową i kwaśnymi, leśnymi owocami, oczywiście mrożonymi ;-) Można dosypać jeden rodzaj owoców, u mnie była ta domowa mieszanka: jagód, czerwonych porzeczek, truskawek i wiśni.



Składniki 
Masa czekoladowa
  • 170 g gorzkiej czekolady
  • 6 łyżek masła
  • 1 łyżka kawy instant (najlepsza jest espresso)
  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • szczypta soli
  • 1/4 szklanki dobrej jakości gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżka likieru kawowego

Masa serowa
  • 225 g serka śmietankowego
  • 50 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka likieru kawowego

Dodatkowo
  • 150 g owoców leśnych


Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Formę o wym. 33 x 23 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Czekoladę rozpuścić z masłem i kawą w garnuszku ustawionym na małym ogniu. Jajka ubić mikserem, stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając. Dodać mąkę i kakao, wymieszać. Dodać ekstrakt, likier kawowy, przestudzoną masę czekoladową i zmiksować.
Serek utrzeć z masłem na gładką masą, dodać cukier i ucierać, aż masa będzie puszysta. Dodać jajka, mąkę, likier kawowy, zmiksować. Masa będzie dość rzadka i lejąca – taka ma być.
Masę Brownie wylać na dno formy, zostawić tylko ok. 1/2 szklanki. Delikatnie wlać masę serową, rozprowadzić równomiernie po cieście. Z wierzchu polać pozostałą masą czekoladową, tworząc marmurkowy wzór. Piec ok. 30 min., do czasu gdy brzegi będą lekko rumiane. Wystudzić na drucianej siateczce, pokroić na kwadraty. Smacznego :-)




źródło: klik

4 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...