czwartek, 29 stycznia 2015

Ciasteczka toffiee


Miękkie, słodkie, karmelowe ciasteczka idealne na zimę. Z suszonymi morelami i pokrojonymi, ciągnącymi się krówkami, trzcinowym cukrem i chrupiącymi migdałami. Fajna przekąska w trakcie zabieganego dnia. Wybaczcie tragiczne zdjęcia, nie miałam czasu zrobić nic lepszego, wszystko ostatnio przeciwko mnie, nawet aparat...




Składniki
  • 180 g miękkiego masła
  • 140 g jasnego brązowego cukru
  • 2 żółtka
  • 50 g zmielonych migdałów
  • 90 g miękkich krówek
  • 100 g suszonych moreli
  • 220 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka sody *
Masło utrzeć z cukrem mikserem ustawionym na najwyższe obroty (ucierać przez około 3 minuty). Następnie dodać żółtka i krótko wymieszać mikserem do połączenia składników. Krówki i morele drobno pokroić. Mąkę wymieszać z sodą i zmielonymi migdałami. Do maślanej masy dodać mąkę, morele, krówki i krótko wymieszać łyżką. Następnie wyjąć łyżkę i ciasto wymieszać rękoma. Z ciasta formować kulki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między ciasteczkami odstępy. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st. C na funkcji termoobieg przez około 17 minut.

* użyłam proszku do pieczenia 



źródło: klik

4 komentarze:

  1. Wyglądają tak prosto, a jednocześnie wyjątkowo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, wyglądają niesamowicie kusząco :) Aż nabrałam ochoty na ciasteczko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniammm ale pysznie wyglądają. Musze je zrobić, chyba wyjdę jedno z ekranu i zjem ;3 ślinka cieknie. Uwielbiam karmel ;)
    Zapraszam: coolcookkate.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...