W najbliższym czasie spodziewajcie się kilku przepisów na wypieki z nutellą i masłem orzechowym, bo moja Rodzina bardzo przekonała się do tego połączenia ;) Szczególnie zasmakowały im nadziewane babeczki (i w ogóle - co mnie dziwi - ostatnio wszystkim przypadły do gustu ciasta w miniaturkach: muffinki, cupcakes...). Dzisiaj w wersji czekoladowej z lekko słonym, orzechowym nadzieniem. Pycha :)
Składniki
- 1 1/3 szklanki mąki pszennej
- 2/3 szklanki cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 3/4 szklanki mleka, pełnego
- 1/4 szklanki maślanki
- 1/2 szklanki oleju
- 1 duże jajko
- łyżeczka ekstraktu czekoladowego
- 3 bardzo czubate łyżki nutelli
- 12 łyżeczek masła orzechowego
Suche składniki (mąkę, cukier, proszek sól) wymieszać w jednej misce. W drugiej wymieszać mokre (mleko, maślankę, olej, jajko, ekstrakt, nutellę). Dolać mokre do suchych i szybko, niedbale wymieszać. Przełożyć ciasto do foremek wyłożonych papilotkami do 1/2 wysokości, ułożyć po łyżeczce masła orzechowego w każdej babeczce na środku, przykryć ciastem do 3/4 wysokości. Piec 25 min. w 180 st. C, studzić na kratce. Smacznego!
źródło: przerobiony przepis stąd - klik
Wypieki z Nutellą są najlepsze, ale w połączeniu z masłem orzechowym jeszcze nie jadłam. Chyba muszę wziąć się do roboty. Pozdrawiam i zapraszam do mnie (;
OdpowiedzUsuńPewnie dorwałabym się do nich kilka chwil po wyjęciu z piekarnika :)
OdpowiedzUsuń