sobota, 29 października 2016

R.I.P. cake



Łatwy przepis na intrygującą i jednocześnie smaczną dekorację stołu na imprezę Halloween'ową. Baza to sprawdzone, mocno czekoladowe, wilgotne ciasto, obłożone nutellowym kremem z mascarpone i udekorowane ciastkami.


Składniki (forma 20x20 cm)
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki mleka
  • niepełna szklanka cukru
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 3/4 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki kakao
Jajka dokładnie roztrzepać, dodać olej i wymieszać trzepaczką. Dodać mleko, cukier, znów wymieszać. Dosypać proszek, sól, mąkę, kakao, wymieszać. Przelać całość do foremki, piec godzinę w temp. 180 st. C.


Krem
  • 150 g kremówki, schłodzonej
  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżki nutelli
  • 1 łyżka kakao
Ubić śmietankę na sztywno, dodać pozostałe składniki i zmiksować.


Dodatkowo
  • kilka pokruszonych ciasteczek czekoladowych
  • kilka ciasteczek w kształcie nagrobków, z napisem RIP
Ostudzone ciasto przełożyć na talerz i udekorować kremem z wierzchu i po bokach. Posypać pokruszonymi ciastkami, wbić w wierzch ciasteczka-nagrobki (jak na zdjęciu). Gotowe!



1 komentarz:

  1. Świetne!
    Robiłam ciasto nagrobkowe w zeszłym roku, czas na coś nowego ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...