Łatwy przepis na intrygującą i jednocześnie smaczną dekorację stołu na imprezę Halloween'ową. Baza to sprawdzone, mocno czekoladowe, wilgotne ciasto, obłożone nutellowym kremem z mascarpone i udekorowane ciastkami.
Składniki (forma 20x20 cm)
- 2 jajka
- 1/2 szklanki oleju
- 3/4 szklanki mleka
- niepełna szklanka cukru
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 3/4 szklanki mąki
- 1/2 szklanki kakao
Jajka dokładnie roztrzepać, dodać olej i wymieszać trzepaczką. Dodać mleko, cukier, znów wymieszać. Dosypać proszek, sól, mąkę, kakao, wymieszać. Przelać całość do foremki, piec godzinę w temp. 180 st. C.
Krem
- 150 g kremówki, schłodzonej
- 250 g mascarpone
- 2 łyżki nutelli
- 1 łyżka kakao
Ubić śmietankę na sztywno, dodać pozostałe składniki i zmiksować.
Dodatkowo
- kilka pokruszonych ciasteczek czekoladowych
- kilka ciasteczek w kształcie nagrobków, z napisem RIP
Ostudzone ciasto przełożyć na talerz i udekorować kremem z wierzchu i po bokach. Posypać pokruszonymi ciastkami, wbić w wierzch ciasteczka-nagrobki (jak na zdjęciu). Gotowe!
Świetne!
OdpowiedzUsuńRobiłam ciasto nagrobkowe w zeszłym roku, czas na coś nowego ;)