piątek, 23 grudnia 2016

Rozgrzewające ciasto daktylowe z orzechami




Ostatnimi czasy wiele radości sprawia mi fotografowanie. Odkrywam zalety pięknego, dziennego światła i próbuję się trochę bawić. A że Święta zbliżają się wielkimi krokami  - wypróbowuję różne bożonarodzeniowe przepisy, aby móc się nimi z Wami podzielić. Zresztą - to chyba widać. Sporo ostatnio się na blogu pojawia postów i obiecuję, że po Świętach trochę jeszcze będzie :)
Ciasto, na które przepis poniżej jest odkryciem tego roku.  Zamieniając przyprawy korzenne na cynamon otrzymujemy ciasto pachnące nie piernikiem, lecz... marchewkowym ;) Jest przepyszne! Wilgotne, słodkie dzięki daktylom, w oryginale bez orzechów, lecz według mnie świetnie tu pasują i są konieczne. Bardzo polecam!

Składniki
  • 120 g suszonych daktyli
  • pół szklanki whisky
  • szklanka maślanki
  • 2 1/4 szklanki mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2,5 łyżeczki przyprawy korzennej
  • szczypta soli
  • 100 g miękkiego masła
  • pół szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich
Daktyle zalać whisky i gotować na wolnym ogniu, aż zmiękną, a alkohol wyparuje. Wystudzić, wymieszać z maślanką i zblendować na gładkie puree. Mąkę wymieszać z proszkiem, sodką, przyprawą i solą. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę z cukrem, dodawać jajka, po jednym, cały czas miksując. Dodać połowę suchych składników, połowę masy daktylowej i zmiksować. Dodać resztę suchych składników i masy daktylowej, raz jeszcze dokładnie zmiksować całość. Na koniec dodać posiekane orzechy włoskie i całość wymieszać. Przelać ciasto do podłużnej foremki o wym. 28x8 cm i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 40 min. Sprawdzić, czy ciasto jest upieczone, wbijając patyczek do szaszłyków w środek. Wystudzić. Smacznego!



źródło: Weranda Country 12/2016

2 komentarze:

  1. Eksperymenty z fotografią wychodzą Ci świetnie :) A takie ciasta z dużą ilością bakalii w środku uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdjęcia są prześliczne :)
    Mi właśnie dziennego światła tak strasznie brakuje...
    Ciasto z pewnością było wyśmienite :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...