piątek, 10 lutego 2017

Babeczki brownies z masłem orzechowym i dwukolorowym kremem



Przepyszne babeczki, na które miałam ochotę już od dłuższego czasu. Ciasto brownie na bazie gorzkiej czekolady nadziane lekko słonym masłem orzechowym crunchy, udekorowane dwusmakowym kremem, również na bazie masła orzechowego i gorzkiej czekolady. Pycha!

Składniki (12 babeczek)
Babeczki
  • 170 g gorzkiej czekolady
  • 140 g masła
  • 250 g cukru pudru
  • 4 duże jajka
  • szczypta soli
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 125 g mąki pszennej
  • 12 łyżeczek masła orzechowego crunchy
Czekoladę  połamać na kawałki, przełożyć wraz z masłem do garnuszka, ustawić na gaz i rozpuścić całość. Ostudzić.W dużej misce ubić jajka z cukrem, solą i wanilią. Wlać czekoladę z masłem i wymieszać. Dodać mąkę i całość dokładnie wymieszać. Do papilotek wkładać po 1-2 łyżki ciasta, układać po 1 łyżeczce masła orzechowego i dopełniać ciastem do 3/4 wysokości papilotek. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 20 min. Wystudzić i udekorować kremami.


Krem z masła orzechowego
  • 150 g masła orzechowego gładkiego
  • 60 g cukru pudru
Zmiksować na jednolitą masę.


Krem czekoladowy
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 200 ml kremówki, schłodzonej
  • 2 łyżki kakao
Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić. Ostudzić. Śmietanę ubić mikserem, wlać czekoladę i dokładnie zmiksować całość. Dodać kakao, raz jeszcze szybko, lecz dokładnie zmiksować.
Przełożyć oba rodzaje kremów do woreczka (można użyć specjalnego adaptera do robienia dwukolorowego kremu lub do jednego woreczka z tylką włożyć łyżką oba rodzaje kremów, by jak najmniej się połączyły i w ten sposób dekorować babeczki) i udekorować babeczki. Posypać z wierzchu posiekanymi orzechami.


źródło: inspiracja i przepis na babeczki stąd - klik; przepis na kremy - własna inwencja ;)

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...