sobota, 18 lutego 2017

Wegański tort czekoladowy



Przekonuję się ostatnimi czasy do słodkości pozbawionych produktów zwierzęcych. Dzisiejszy tort to prawdziwe zaskoczenie - ciasto jest niewyobrażalnie wilgotne. Mocno czekoladowe (można dorzucić kawałki gorzkiej czekolady do środka), z kremem czekoladowym na bazie awokado i mrożonymi owocami. Świetne byłoby też przełożone dżemem, np. z truskawek. Ilość kremu można zwiększyć.


Składniki
Ciasto
  • 5 łyżek oleju roślinnego (75 ml)
  • 1 2/3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżka octu spirytusowego
  • 1 szklanka wody
  • olej lub olej w sprayu do natłuszczenia formy
W jednej misce wymieszać przesiane wszystkie sypkie składniki. W drugiej misce wymieszać wszystkie płynne składniki. Przelać płynne składniki do sypkich i wymieszać do otrzymania jednolitej konsystencji. Okrągło tortownicę o śr. 20 cm wysmarować olejem. Przelać ciasto. Piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 45-50 minut (lub aż patyczek wbity w środek będzie suchy). Po upieczeniu pozostawić ciasto do ostygnięcia na 5 minut w formie, następnie wyłożyć na kratkę do całkowitego ostygnięcia i udekorować kremem.


Krem
  • 2 dojrzałe awokado
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • dowolne owoce, czekolada do dekoracji
Gorzką czekoladę rozpuścić i ostudzić, awokado dokładnie zblendować i dokładnie wymieszać z czekoladą i kakao. Ciasto udekorować z boków i z wierzchu kremem oraz owocami.



źródło: ciasto jak tutaj - klik

4 komentarze:

  1. noooo nie wygłupiaj się z takim przepisem, przecież to istne szaleństwo, jak on się prezentuje! obłęd!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Z taką ilością owoców prezentuje się obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wygląda z tymi czerwonymi owocami :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...