Przekonuję się ostatnimi czasy do słodkości pozbawionych produktów zwierzęcych. Dzisiejszy tort to prawdziwe zaskoczenie - ciasto jest niewyobrażalnie wilgotne. Mocno czekoladowe (można dorzucić kawałki gorzkiej czekolady do środka), z kremem czekoladowym na bazie awokado i mrożonymi owocami. Świetne byłoby też przełożone dżemem, np. z truskawek. Ilość kremu można zwiększyć.
Składniki
Ciasto
- 5 łyżek oleju roślinnego (75 ml)
- 1 2/3 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżka octu spirytusowego
- 1 szklanka wody
- olej lub olej w sprayu do natłuszczenia formy
W jednej misce wymieszać przesiane wszystkie sypkie składniki. W drugiej misce wymieszać wszystkie płynne składniki. Przelać płynne składniki do sypkich i wymieszać do otrzymania jednolitej konsystencji. Okrągło tortownicę o śr. 20 cm wysmarować olejem. Przelać ciasto. Piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 45-50 minut (lub aż patyczek wbity w środek będzie suchy). Po upieczeniu pozostawić ciasto do ostygnięcia na 5 minut w formie, następnie wyłożyć na kratkę do całkowitego ostygnięcia i udekorować kremem.
Krem
- 2 dojrzałe awokado
- 50 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- dowolne owoce, czekolada do dekoracji
Gorzką czekoladę rozpuścić i ostudzić, awokado dokładnie zblendować i dokładnie wymieszać z czekoladą i kakao. Ciasto udekorować z boków i z wierzchu kremem oraz owocami.
źródło: ciasto jak tutaj - klik
źródło: ciasto jak tutaj - klik
noooo nie wygłupiaj się z takim przepisem, przecież to istne szaleństwo, jak on się prezentuje! obłęd!!!
OdpowiedzUsuńfantastycznie!
OdpowiedzUsuńZ taką ilością owoców prezentuje się obłędnie :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda z tymi czerwonymi owocami :)
OdpowiedzUsuń