środa, 16 sierpnia 2017

Lekki jogurtowiec truskawkowy (bez pieczenia)



Sezon truskawkowy co prawda za nami, ale na ryneczkach można jeszcze spotkać te czerwcowe owoce (i to za cenę sporo niższą niż na początku sezonu). Proponuję wykorzystać je do delikatnego, lekkiego i pysznego deseru na zimno, co w perspektywie nadciągającej kolejnej fali upałów jest naprawdę dobrym rozwiązaniem. Zamiast truskawek możemy oczywiście użyć dostępnych obecnie malin czy borówek. Polecam!

Składniki
Warstwa jogurtowa
  • 650 g pełnotłustego jogurtu greckiego
  • pół szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
  • odrobina lodowatej wody
  • pół szklanki mleka 3,2%
Jogurt zmiksować z cukrem pudrem. Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody i pozostawić do napęcznienia na kilka minut. Następnie mleko podgrzać do wrzenia i przygotowaną wcześniej żelatynę rozpuścić w mleku. Odstawić do ostudzenia (płyn może być letni podczas dodawania do jogurtu, natomiast nie gorący). Jogurt miksować delikatnie, powoli wlewać mleko z żelatyną, cały czas dokładnie miksując. Przykryć miskę z masą folią i wstawić do lodówki, uważając by masa nie stężała. Podłużną foremkę o wym. 28x9 cm wyłożyć papierem do pieczenia (moim zdaniem sprawdza się lepiej niż folia aluminiowa). Tężejąca masę wlać do foremki, przykryć i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. W tym czasie przygotować masę truskawkową.

Warstwa jogurtowo-truskawkowa
  • 300 g truskawek (waga po obraniu)
  • 350 g jogurtu greckiego
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • ziarenka z 1/2 laski wanilii
  • 3 łyżki żelatyny
  • odrobina lodowatej wody
  • pół szklanki mleka 3,2%
Truskawki zblendować na gładką masę. Zmiksować z jogurtem, cukrem pudrem i ziarenkami z wanilii. Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody i pozostawić do napęcznienia na kilka minut. Następnie mleko podgrzać do wrzenia i przygotowaną wcześniej żelatynę rozpuścić w mleku. Odstawić do ostudzenia (płyn może być letni podczas dodawania do jogurtu, natomiast nie gorący). Masę truskawkową miksować delikatnie, powoli wlewać mleko z żelatyną, cały czas dokładnie miksując. Przykryć miskę z masą folią i wstawić do lodówki, uważając by masa nie stężała. Tężejącą masę wylać na stężoną masę jogurtową. Przykryć i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Przygotowany deser wyciągnąć na półmisek, można też udekorować truskawkami. Przechowywać w lodówce.



4 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...