czwartek, 29 grudnia 2011

Glazura czekoladowa do pierniczków


Jestem już w górach i szczerze mówiąc... najzwyczajniej w świecie nie chce mi się robić nic poza leżeniem pod ciepłą kołderką z książką i herbatką z sokiem wiśniowym. Napisałam postanowienia noworoczne, z których pewnie nic nie będzie - to w zasadzie czysta formalność i wcale nie chcę nic w swoim życiu zmieniać, aczkolwiek piszę je, żeby tradycji stało się zadość.
Poniżej glazura, jaką ozdabiałam pierniczki na święta. Glazura ta to całkiem smaczny lukier czekoladowy. Dobrze się rozprowadza, jest lśniąca i nie matowieje. Pierniczki nią pokryte szybciej miękną. Przepis Bajaderki z MniamMniam, polecam z czystym sumieniem.
A jutro przepis na moje ulubione pierniczki, teraz już nie mam siły na pisanie. Dobrej nocy!


Składniki
  • 28 g gorzkiej czekolady
  • 3 i 1/4 szklanki cukru pudru
  • 2,5 łyżki gorzkiego kakao
  • 2 łyżeczki syropu kukurydzianego
  • 1/3 szklanki wody
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Czekoladę pokruszyć na mniejsze kawałki, rozpuścić w rondelku na małym ogniu cały czas mieszając.
Cukier puder przesiać z kakao do dużej miski. Syrop kukurydziany i wodę doprowadzić do wrzenia w małym rondelku, dobrze wymieszać i wlać do miski z cukrem. Zmiksować. Dodać rozpuszczoną czekoladę i ekstrakt, ciągle mieszając, aż masa będzie gładka i lśniąca. Skorygować konsystencję kilkoma kroplami gorącej wody (w razie potrzeby), dobrze miksując za każdym razem. Oblać glazurą pierniczki. Glazura dość szybko krzepnie, dobrze więc trzymać ją w misce z gorącą wodą w czasie nakładania na pierniczki. Gdyby całkowicie zastygła, można ją bardzo delikatnie podgrzać i  ewentualnie dodać kilka kropel gorącej wody. Wymieszać, aż będzie gładka. 



i już po zastygnięciu :)

11 komentarzy:

  1. Sama bym się chciała pokryć taką cudną ghlazurą! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. przyznam szczerze, ze ja najbardziej lubię pierniczki saute ....ale ta glazura wygląda tak zachęcająco, ze może w przyszłym roku pokuszę sie o ich pokrycie czekoladą:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja pewnie wylizałabym połowę z miski. ;P

    OdpowiedzUsuń
  4. jakie piękne pieriniki!:)
    ta glazura ląduje w moim notatniku!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę wypróbować! Zapisuję sobie i w przyszłym roku na Święta będzie do pierniczków jak znalazł, no chyba że nie wytrzymam i zrobię je wcześniej :P http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/

    OdpowiedzUsuń
  6. Moja w tym roku coś nie wyszła bo się spieszyłam i nie zastgła dobrze:) muszę jeszcze raz przestować!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...