poniedziałek, 1 października 2012

Szybka granola bakaliowa bez włączania piekarnika



Lubisz zjeść na śniadanie coś pożywnego, ale zarazem zdrowego? Nie przepadasz za przesłodzonym, często sztucznym muesli ze sklepu? Nie masz rano czasu na przygotowanie pełnowartościowego posiłku? Jeśli choć na jedno pytanie z powyższych odpowiedziałeś twierdząco - oto pomysł dla Ciebie! Domowe płatki, które zrobisz w ciągu kilku minut, a nawet dzień wcześniej, np. wieczorem. Rano wystarczy zalać je jogurtem i wkroić banana, a bogate w wartości odżywcze i dające przysłowiowego kopa śniadanie gotowe!


Składniki (1 porcja)
  • 3 czubate łyżki płatków owsianych
  • 1 czubata łyżka otrębów
  • 2 łyżki dowolnych orzechów, posiekanych
  • łyżeczka siemienia lnianego niemielonego
  • łyżeczka sezamu
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • 1 łyżka groszków czekoladowych gorzkich
  • 1 łyżka groszków czekoladowych białych
  • łyżka płynnego miodu
Płatki, otręby, orzechy, siemię i sezam wymieszać w miseczce. Na rozgrzanej, suchej patelni (na średnim ogniu) uprażyć powstałą mieszankę, uważając by jej nie przypalić. Najlepiej przemieszać całość od czasu do czasu  drewnianą łyżką.  Rodzynki, żurawinę, czekoladę wymieszać w oddzielnej misce. Do uprażonych płatków dodać miód, wymieszać. Odstawić do ostudzenia. Dosypać pozostałe dodatki i wymieszać. Podawać z jogurtem i owocami (najlepsze z bananem!).


9 komentarzy:

  1. taka granola na szybko przemawia do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam *.* prosto, pysznie i zdrowo!

    OdpowiedzUsuń
  3. i to się nazywa dobrze rozpoczęty dzień :) uwielbiam tą szybką wersję granoli bez piekarnika :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Akurat moja domowa granola się skończyła:)
    Może czas wykorzystać inny przepis?

    OdpowiedzUsuń
  5. takie domowe musli jest bez wątpienia bezkonkurencyjne ! pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. granola w takim połączeniu ,mniam !

    OdpowiedzUsuń
  7. bakaliowa moja ulubiona :) idealna, szybka w przygotowaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Szybko, prosto, apetycznie i dietetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Domowe najlepsze!:) Uwielbiam granolę. Muszę sobie upiec, ale Twoja wersja też mi się bardzo podoba.:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...