Może zacznę od tego, iż w moim domu jelenie, renifery i inne rogacze mają honorowe miejsce. Skąd ta słabość do nich - przyznawać się nie będę, bo historia jest zawiła, bardzo rozległa i wielopłaszczyznowa (generalnie na film objętościowo porównywalny do "Potopu"), natomiast musicie uwierzyć na słowo, że te pierniczki zderzyły się z ogromną aprobatą, mimo że do końca nie jestem z nich zadowolona (nie tyle z nich, co z dekoracji, ale Mama insynuuje, że cierpię na przerost ambicji i upierdliwie zachwyca się moimi różowonosymi pokrakami <3). Cóż, trening czyni mistrza, a że pierniczków nigdy za wiele to mam nadzieję, że kiedyś dojdę do satysfakcjonującego poziomu ;-)
Składniki
- 200 g miodu
- 2 łyżki przyprawy korzennej
- 100 g cukru
- 50 g masła
- 500 g mąki
- łyżeczka sody
- łyżka kakao
- 2 małe jajka, roztrzepane
- opcjonalnie: mleko (1-2 łyżki) gdyby ciasto było zbyt suche
- kolorowe pastylki, perełki, duuuużo lukru do dekoracji i jeszcze więcej cierpliwości ;-)
Miód, przyprawę, cukier i masło przełożyć do rondelka, podgrzać na wolnym ogniu do uzyskania jednolitej masy. Mąkę wymieszać z sodą i kakao. Dodać do masy miodowej. Jajka roztrzepać, wlać do ciasta. Dokładnie wymieszać, zagnieść i zarobić. Gdyby ciasto nie chciało się połączyć - dodać mleko. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 48 h. Po tym czasie rozwałkować, wycinać foremką renifery. Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok 10 min. Po wystudzeniu przełożyć do puszek, a tuż na kilka dni przed Świętami udekorować lukrem. Zjeść albo znów wrzucić do puszek i czekać na pierwszą gwiazdkę ;-)
źródło: Claudia - 48 pomysłów na wyśmienite ciasteczka
źródło: Claudia - 48 pomysłów na wyśmienite ciasteczka
też mam foremki renifery ,wkrótce zrobię ciacha ;d
OdpowiedzUsuńśliczne ;D
Piękne te reniferki Maniu:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło
Sliczne sa!:)))
OdpowiedzUsuńJakie z nich małe słodziaki!
OdpowiedzUsuńjakie ładne!
OdpowiedzUsuńWcale nie wyszły Ci pokraki, mnie się bardzo podobają, a i smakują pewnie rewelacyjnie:)
OdpowiedzUsuńJakie śliczne! Ja nie mam cierpliwości i talentu do ozdabiania lukrem :)
OdpowiedzUsuńWyglądają świetnie :)
OdpowiedzUsuńJak dla mnie są śliczne:).
OdpowiedzUsuńZdrowych i wesołych Świąt życzę:)
Najsłodsze reniferki jakie widziałam ;)
OdpowiedzUsuń