Jeśli jeszcze macie wątpliwości co do używania mąki razowej w słodkich wypiekach - polecam dodanie jej do piernika. Nawet jej przeciwnicy nie są w stanie wyczuć, że to ciasto jest w pełni pełnoziarniste, bowiem kilkukrotne przesianie mąki skutecznie ją spulchnia, a intensywne przyprawy nieco tłumią jej specyficzny smak. Spróbujcie! :-)
Składniki
- 175 g miękkiego masła
- 180 g fruktozy *
- 2 jajka w temperaturze pokojowej
- 2 czubate łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka mielonych goździków
- 1 plaska łyżeczka mielonego imbiru
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 płaska łyżeczka soli
- duża szczypta kurkumy
- 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 pełna łyżeczka sody
- 100 ml kwaśnej śmietany
- 100 ml maślanki (lub kefiru)
- garść posiekanych orzechów włoskich
- garść drobnych rodzynek
Mąkę wymieszać z proszkiem i sodą, przesiać 3 krotnie (to ważne!). Masło utrzeć z cukrem (lub fruktozą). Dodawać po jednym jajku, cały czas miksując. Dodać cynamon, goździki, imbir, gałkę, sól, kurkumę, zmiksować. Następnie dodawać mąkę na przemian z śmietaną i kefirem. Na samym końcu wmieszać orzechy i rodzynki, wymieszać. Przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy (pełna dowolność w rozmiarze - wszystko zależy, jak chcemy później piernik pokroić). Piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 45 min. (krócej, jeśli foremka jest bardzo płaska). Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy piernik jest dopieczony w środku.
* autorka przepisu używa fruktozy, ja zastąpiłam ją ok. 220-250 g cukru trzcinowego
źródło: klik
prawdziwy, pyszny! ale apetycznie wygląda :]
OdpowiedzUsuńmmm ten zapach musi być nieziemski - święta <3 pyszny i zdrowy ;d lubię tak !
OdpowiedzUsuńzdrowo i smacznie!
OdpowiedzUsuńManiu,śliczny piernik. Aż chce się go zjeść w tej chwili. :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do udziału w Festiwalu Pierniczków, który dziś się rozpoczął u mnie. Twój piernik pasuje idealnie:)
Chętnie dołączę! Buziaki! :))
Usuńświetny przepis :) i przede wszystkim zdrowsza wersja !
OdpowiedzUsuńIdealna propozycja dla mnie :)
OdpowiedzUsuńAleż pysznie!
OdpowiedzUsuńPycha ;)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na ciasto z mąką pełnoziarnistą, a zdjęcia wprost powalające! :-)
OdpowiedzUsuńZapisuję do szybkiego zrobienia :-)
Pozdrawiam serdecznie!
Basia
Cieszę się, że się podoba. Pozdrowienia :)
UsuńPełnoziarnisty piernik? Biorę go! :)
OdpowiedzUsuńooo będę piekła na święta :) chcę już <3
OdpowiedzUsuńczeka w kolejce ;)
OdpowiedzUsuńWygląda na naprawdę puszysty:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń