środa, 5 grudnia 2012

Puszysty piernik pełnoziarnisty


Jeśli jeszcze macie wątpliwości co do używania mąki razowej w słodkich wypiekach - polecam dodanie jej do piernika. Nawet jej przeciwnicy nie są w stanie wyczuć, że to ciasto jest w pełni pełnoziarniste, bowiem kilkukrotne przesianie mąki skutecznie ją spulchnia, a intensywne przyprawy nieco tłumią jej specyficzny smak. Spróbujcie! :-)


Składniki
  • 175 g miękkiego masła
  • 180 g fruktozy *
  • 2 jajka w temperaturze pokojowej
  • 2 czubate łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonych goździków
  • 1 plaska łyżeczka mielonego imbiru
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • duża szczypta kurkumy
  • 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 pełna łyżeczka sody
  • 100 ml kwaśnej śmietany
  • 100 ml maślanki (lub kefiru)
  • garść posiekanych orzechów włoskich
  • garść drobnych rodzynek 
Mąkę wymieszać z proszkiem i sodą, przesiać 3 krotnie (to ważne!). Masło utrzeć z cukrem (lub fruktozą). Dodawać po jednym jajku, cały czas miksując. Dodać cynamon, goździki, imbir, gałkę, sól, kurkumę, zmiksować. Następnie dodawać mąkę na przemian z śmietaną i kefirem. Na samym końcu wmieszać orzechy i rodzynki, wymieszać. Przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy (pełna dowolność w rozmiarze - wszystko zależy, jak chcemy później piernik pokroić). Piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 45 min. (krócej, jeśli foremka jest bardzo płaska). Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy piernik jest dopieczony w środku.


* autorka przepisu używa fruktozy, ja zastąpiłam ją ok. 220-250 g cukru trzcinowego




źródło: klik

15 komentarzy:

  1. prawdziwy, pyszny! ale apetycznie wygląda :]

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm ten zapach musi być nieziemski - święta <3 pyszny i zdrowy ;d lubię tak !

    OdpowiedzUsuń
  3. Maniu,śliczny piernik. Aż chce się go zjeść w tej chwili. :)
    Zapraszam do udziału w Festiwalu Pierniczków, który dziś się rozpoczął u mnie. Twój piernik pasuje idealnie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetny przepis :) i przede wszystkim zdrowsza wersja !

    OdpowiedzUsuń
  5. Idealna propozycja dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajny pomysł na ciasto z mąką pełnoziarnistą, a zdjęcia wprost powalające! :-)
    Zapisuję do szybkiego zrobienia :-)
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  7. Pełnoziarnisty piernik? Biorę go! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ooo będę piekła na święta :) chcę już <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda na naprawdę puszysty:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...