Nie ma lata bez ciasta ze śliwkami! Najlepsze na świecie, czyli kruche lub półkruche, z pianką lub bez, mnóstwem kwaśnych śliwek i góóóóórą słodkiej, chrupiącej, maślanej kruszonki. Mniam!
PS Właśnie pakuję ostatnie potrzebne rzeczy, odpisuję na zaległe wiadomości, spisuję proporcje wypieków na wyjazd, żeby mieć coś dla Was po przyjeździe, suszę włosy, doczytuję forum i zbieram njusy z fb. A w skrócie: tym wypiekiem żegnam się z Wami na dwa tygodnie i wyruszam na kolejny wypoczynek, tym razem bez dostępu do internetu. Kompletne odmóżdżenie, chillout, no stress. Papiery już dawno leżą, gdzie powinny, mieszkanie wynajęte, współlokatorka najukochańsza, miejsce wymarzone. Idę wyściskać koty i już tęsknię (wyjazdowelove i jeszcze lepsze powroty!).
Bywajcie i do zobaczenia pod koniec sierpnia... :-)
PS Właśnie pakuję ostatnie potrzebne rzeczy, odpisuję na zaległe wiadomości, spisuję proporcje wypieków na wyjazd, żeby mieć coś dla Was po przyjeździe, suszę włosy, doczytuję forum i zbieram njusy z fb. A w skrócie: tym wypiekiem żegnam się z Wami na dwa tygodnie i wyruszam na kolejny wypoczynek, tym razem bez dostępu do internetu. Kompletne odmóżdżenie, chillout, no stress. Papiery już dawno leżą, gdzie powinny, mieszkanie wynajęte, współlokatorka najukochańsza, miejsce wymarzone. Idę wyściskać koty i już tęsknię (wyjazdowelove i jeszcze lepsze powroty!).
Bywajcie i do zobaczenia pod koniec sierpnia... :-)
Składniki
Ciasto
- 140 g masła
- niepełne 2 szklanki mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki cukru
- 3 żółtka
- 2 łyżki śmietany 12%
Kruszonka
- 100 g masła
- 100 g cukru
- ok. 150 g mąki pszennej (do odpowiedniej konsystencji)
Ponadto
- 1 kg śliwek
- cukier puder
Śliwki umyć, pozbawić pestek. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Ciasto wyłożyć do foremki o wym. ok. 27x21 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ułożyć śliwki (skórkami w dół, miejsce po pestce do góry). Zagnieść kruszonkę opuszkami palców. (wg mnie lepsza jest bardziej mokra kruszonka, ale gdyby nie odpowiadała Wam konsystencja - dodajcie więcej mąki lub dorzućcie masła). Posypać śliwki. Piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez ok. godzinę. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Najlepsze gorąąąące! :-D
I oczywiście - nasza "pomocnica", która przybiega od razu, gdy zwęszy coś do jedzenia - nieważne, czy to ciasto, kiełbaska czy pomidory ;-)
gdybym tylko miała dziś śliwki, do razu bym zrobiła - pycha !
OdpowiedzUsuńO tak! Ciasto ze śliwkami to obowiązkowy punkt każdego lata :-)
OdpowiedzUsuńZdradzisz, do jakiego miasta się dostałaś? Bo na jaki kierunek, to wiem :-) Wielkie gratulację, mi też się udało i od miesiąca umieram ze szczęścia, ale mieszkania jeszcze niestety nie mam...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i baw się dobrze na wakacjach! :*
Ej, przepraszam, nie zauważyłam Twojego komentarza :D
UsuńTam, gdzie chciałam - do Łodzi :)
Gratulacje!!! :*
Najsmaczniejsze ciasto lata!!! Cały rok czekam, aż śliwki zagoszczą na stole!!!!
OdpowiedzUsuńTeż dziś robiłam ze śliwkami, tyle, że drożdżowe.
OdpowiedzUsuńTwoje jest cudne <3
Cudownego wypoczynku:) ...a ciastem się częstuję, a pewnie:) .... musze śliwki koniecznie kupić i zrobić coś kruchego:) .... buziaki zasyłam
OdpowiedzUsuńProste I przepyszne ciasto. Z Twoich zdjec przebija polskie lato :)
OdpowiedzUsuńMMMMM. Uwielnwiam to ciasto. Jest pyszne i proste w przygotowaniu. W sam raz na dziś :) Zaraz się wezmę do przygotowania, a do pełni szcześcia film :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń;)
z białek można zrobić piankę i dać na śliwki a potem kruszonka, wychodzi pysznie
OdpowiedzUsuńA ja własnie zabieramsie do roboty bo slinkami tak cieknie ze hej :)
OdpowiedzUsuń