piątek, 6 września 2013

Śliwki z marcepanem w cieście duńskim



Pierwszy pomysł na wykorzystanie ciasta duńskiego. Śliwki, zarówno suszone, jak i świeże + marcepan - to musiało się udać. Ponieważ ciasto jest niewiele słodzone, śliwki kwaśne, a sam marcepan nie nadaje odpowiednio dużo słodyczy polecam przed pieczeniem, po posmarowaniu ciastek jajkiem posypać je grubym cukrem albo po prostu przyprószyć je pudrem po upieczeniu. Smacznego ;-)


Składniki (16 ciastek)
  • płat ciasta duńskiego (klik)
  • 16 dużych węgierek
  • ok. 160 g marcepanu
  • jajko do posmarowania
  • cukier puder do posypania
Śliwki umyć, wydrążyć, nadziać marcepanem (ładowałam jak najwięcej :-D). Ciasto podzielić na 16 kwadratów. W każdy zawijać śliwkę, układać na blaszce z papierem do pieczenia. Pozostawić do podwojenia objętości na 50-60 min. Przed pieczeniem posmarować jajkiem. Piec w 180 st. C przez 15-20 min. Uwaga, śliwki puszczają dużo soku :-) Po upieczeniu obficie posypać cukrem pudrem.

4 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...