Powiem Wam, że uwielbiam jesień za wszelkie owocowe i warzywne dary, a już szczególnie za jabłka, które są moim uzależnieniem. Dzień bez jabłka dniem straconym, dlatego już pod koniec sierpnia ze zniecierpliwieniem czekam na świeżą dostawę. I specjalnie do magazynu Green Canoe zrobiłam szarlotkę - półkruche ciasto z dodatkiem mąki razowej i cynamonu, otulające słodkie jabłka, z zapieczoną skorupką z orzechów i trzcinowego cukru. Zapach nieziemski, smak równie dobry, jak z mąki pszennej jasnej (przekonuję Tatę i brata do razowych wypieków, mówiąc dopiero po zjedzeniu blachy ciasta z jakiej mąki było). Polecam :-)
Składniki
- 150 g margaryny
- 3 duże żółtka
- 2 łyżki cukru pudru
- szklanka mąki pszennej tortowej
- szklanka mąki pszennej razowej
- szczypta soli
- 1-2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1-2 łyżki śmietany 12%
- 700 g słodkich jabłek (waga po obraniu), pokrojonych na plasterki
Dodatkowo
- 4 łyżki bułki tartej
- jajko, roztrzepane
- 75 g orzechów włoskich bez skórek, posiekanych
- 75 g cukru (u mnie trzcinowy)
- duża szczypta soli (opcjonalnie)
Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części - ok. 2/3 całości i 1/3. Dno formy wyłożonej papierem do pieczenia o wym. ok. 25 x 21 cm wylepić większą częścią ciasta. Posypać bułką tartą i wyłożyć jabłka. Na stolnicy posypanej mąką rozwałkować resztę ciasta na wymiar foremki i przykryć nim warstwę jabłek. Wstawić na 30 min. do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Następnie wyjąć, posmarować jajkiem, posypać orzechami i cukrem opcjonalnie wymieszanym z solą. Piec kolejne 30 min. do zrumienienia orzechów i
delikatnego rozpuszczenia się cukru.
Wygląda nieziemsko :)
OdpowiedzUsuńPysznie! :) Cudowny wierzch :)
OdpowiedzUsuńCzasem małe kulinarne oszustwa są konieczne, wiem coś o tym :) Szarlotka wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńcudowna szarlotka ! jabłka i moim uzależnieniem - bo dzień bez jabłka to dzień stracony :)
OdpowiedzUsuńHej! Cudowne zdjęcia i bardzo nastrojowa szarlotka :) A mogę zapytać, gdzie kupiłaś tę arcypiękną paterę?
OdpowiedzUsuńMonika
W Tk maxx bodajże, ale bardzo dawno temu :)
Usuńbig love! :)
OdpowiedzUsuńJa ostatnio też lubuję się w ciastach razowych, choć robię to z przyczyn zdrowotnych. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńpiękna, pyszna, zdrowa, nic dodać nic ująć, tylko zajadać :)
OdpowiedzUsuń