Dzisiejszy wpis sponsorowany przez moją Mamę, bowiem to ona jest wykonawczynią leniwych, ja tym razem zajęłam się tylko konsumpcją :-) Jak to dobrze móc przez chwilę nie zastanawiać się, co będę jeść na obiad i czy w ogóle zdążę coś w międzyczasie przekąsić. Oddać się błogiemu, choć krótkotrwałemu lenistwu i pozwolić sobie na jedzenie obiadu w łóżku... Taaaak. Tego mi było trzeba!
A do klusek leniwych chyba nikogo nie trzeba namawiać. W każdej wersji smakują cudownie, a już na słodko to poezja!
Składniki (4 porcje)
- 750 g białego sera
- 2-2,5 szklanki mąki pszennej *
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru z wanilią
Wszystkie składniki zagnieść (zaczynamy od 2 szklanek mąki, pozostałą połówką ewentualnie posypujemy ciasto przy formowaniu, gdyby bardzo lepiło się do rąk). Uformować wałeczki, kroić nożem na kawałki. Wrzucać na osolony wrzątek i gotować do wypłynięcia. Podawać z czym lubicie.
Ja pierwszego dnia zajadałam się polanymi masłem z bułką tartą i posypanymi domowym, trzcinowym cukrem cynamonowym. Następnego dnia robiły za kolację: odsmażone na oleju kokosowym, podane z kokosowym serkiem (serek śmietankowy + wiórki kokosowe + cukier waniliowy, posypany dodatkowo wiórkami), posypane wiórkami i również domowym cukrem brązowym z cynamonem.
* generalnie im mniej mąki dodamy tym kluski lepsze będą po ugotowaniu ;-)
* generalnie im mniej mąki dodamy tym kluski lepsze będą po ugotowaniu ;-)
źródło: Mama
pysznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię, choć u mnie jada się na słono, z sosami lub do mięsa :)
OdpowiedzUsuńO jaaaa, i jeszcze ta chrupiąca, lekko przypalona skórka! To musiało być pyszne! Mama zdolna bestia!
OdpowiedzUsuńooo, jak ja je uwielbiam! ale wiesz, że takich podsmażanych jeszcze nie jadłam? gdy będę je robiła kolejny raz to muszę wypróbować ten pomysł :)
OdpowiedzUsuńJa byłam mała u mnie jadło się z jogurtem i cynamonem :)
OdpowiedzUsuńPyszności !
najlepsze ! leniwe, leniwie zjedzone w łóżku, do tego na słodko <3 aż się rozmarzyłam i...zrobiłam głodna :)
OdpowiedzUsuńTakie odsmażone są pyszne! Super :)
OdpowiedzUsuń