Dynia to jedno z moich ulubionych warzyw, szczególnie w okresie jesiennym. Jej kolor napawa optymizmem, a smak umila coraz dłuższe wieczory i chłodniejsze popołudnia, dlatego chętnie ją wykorzystuję - czy to w słodkich czy wytrawnych potrawach. Dziś przepis na chałkę z delikatną pomarańczową nutą. A poniżej, na dokładkę - szybki pomysł na to, jak zutylizować ostatnie, obeschnięte kromki.
Składniki
Zaczyn
- 125 ml mleka
- 35 g drożdży
- 30 g brązowego cukru
- 20 g mąki pszennej
Mleko podgrzać (nie gotować, powinno być letnie), wkruszyć drożdże, zasypać cukrem i mąką, odstawić w ciepłe miejsce na ~15 min., aż drożdże "ruszą".
Ciasto
- 200 g puree z dyni
- 100 ml soku z pomarańczy
- 80 g brązowego cukru
- 200 g mąki pszennej razowej
- 300 g mąki pszennej
- 4 łyżki oleju
Kruszonka
- 3/4 szklanki mąki
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 16 g cukru waniliowego
- 80 g masła
Do zaczynu dodać dyniowe puree, sok z pomarańczy, cukier, oba rodzaje mąki. Zagnieść ciasto (ok 8 min.). Dodać olej i jeszcze raz dobrze zagnieść ciasto, aż będzie gładkie i jędrne. Przyłożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 1-1,5 h do podwojenia objętości w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto odgazować, podzielić na 3 części, uformować rulony i zwinąć warkocz. Odstawić na 15 min. do napuszenia. Wszystkie składniki kruszonki wymieszać palcami. Posmarować chałkę letnim mlekiem przy pomocy pędzelka, posypać kruszonką. Piec w 180 st. C przez 30-35 min.
tosty francuskie z chałki dyniowej, z masłem orzechowym, nutellą, musem jabłkowym i twarożkiem - idealne na późne powroty z uczelni, gdy całe ciało woła o cukier :) i kawa, nieodłączny element każdego posiłku
ciekawy pomysł na chleb:)
OdpowiedzUsuńTakiej jeszcze nie próbowałam! Pycha :)
OdpowiedzUsuńświetna jest! takiej chałki jeszcze nie miałam okazji próbować, ale te smaki od razu mnie zachwyciły, więc nie ma opcji by nie zasmakowała od pierwszego kęsa :)
OdpowiedzUsuńWow, chałka wygląda obłędnie! :)
OdpowiedzUsuńA te tosty franuskie musiały być pyszne!
Mmm, taka chałka musi cudownie pachnieć :) Chyba sobie zrobię :)
OdpowiedzUsuńPychotka jest taka chałka z całą pewnoscią.
OdpowiedzUsuńPozdrowienia :)