Nie mogę uwierzyć, że jeszcze nigdy nie robiłam pierniczków z kawałkami czekolady! Gdzieś głęboko zakorzenione mam przekonanie, że te świąteczne ciasteczka muszą być koniecznie z polewą czekoladową lub lukrem, opcjonalnie nadziewane marmoladą... ale nigdy nie pomyślałam o dodatku chrupiących kawałeczków czekolady do ciasta. I choć to bardziej ciasteczka o smaku piernika, niż standardowe, tradycyjne, pełnoprawne, miodowe (!) pierniki - smakują świetnie!
Składniki
- 125 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 1 jajko
- 1,5 szklanki mąki
- 2 czubate łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka kakao
- tabliczka czekolady deserowej, posiekanej
Miękkie masło ubić z cukrem. Wbić jajko, zmiksować. Dodać mąkę przesianą z przyprawą, proszkiem, cynamonem i kakao. Zmiksować. Dodać czekoladę i wymieszać. Wałkować ciasto na stolnicy delikatnie posypanej mąką, wycinać pierniczki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C przez ok. 15 min.
źródło: zmodyfikowany przepis z książki 'Ciastka, ciastka i takie tam', A. Królak
musza być smaczne:)
OdpowiedzUsuńmusze wypróbować ! :)
OdpowiedzUsuńdzięki takim wypiekom kocham atmosferę świąt! :) zachęcam do wzięcia udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2014/11/uwaga-konkurs-swiateczny.html
OdpowiedzUsuńCzekoladowych pierniczków jeszcze nie jadłam, super pomysł! Zapraszam do wzięcia udziału w akcji "korzenne przysmaki" :)
OdpowiedzUsuńzachęcamy do dodania przepisu do akcji "Świąteczne potrawy" na zBLOGowanych
OdpowiedzUsuńw pierwszej kolejności jednak zachęcamy do rejestracji bloga w największym w Polsce serwisie skupiającym blogi z 22 kategorii
Fantastyczne !:)
OdpowiedzUsuńMniam, pyszności :) Bardzo mi się takie czekoladowe pierniczki podobają :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł,akurat mam trochę ciasta piernikowego,więc wypróbuje.Zawsze dodawałam kawałki czekolady do ciasta biszkoptowego,teraz dodam do pierników.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń