Dziś na śniadanie 100% pełnoziarniste placuszki, z niewielkim dodatkiem cukru, olejem kokosowym i orzechowym posmakiem, który zawdzięczają właśnie razowej mące. Grube, sycące, idealne na jesienne śniadanie.
Składniki (2-3 porcje)
- szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- łyżka cukru
- jajko
- 2 łyżki oleju (użyłam kokosowego)
- szklanka mleka
Mąkę, proszek, sól, cukier wymieszać. Jajko roztrzepać, dodać mleko i olej kokosowy. Wlać do miski z suchymi składnikami, szybko wymieszać. Na rozgrzanej patelni smażyć placuszki z obu stron. Podawać z ulubionymi dodatkami (u mnie masło orzechowe, dżem z wiśni i twarożek).
Na śniadanie zamiast chleba idealne :)
OdpowiedzUsuńU mnie byłoby tak samo... tylko bez masła orzechowego ;)
OdpowiedzUsuńMogłoby być idealnie, jakbyś mogli czymś innym zastąpić mleko
OdpowiedzUsuńNiestety nie rozumiem, o co chodzi.
Usuń