Dużym zainteresowaniem cieszy się ostatnio przepis na ciasto Kinder Country bez pieczenia, w związku z czym postanowiłam wstawiać więcej receptur na słodkości, które są szybkie w wykonaniu, efektowne, a przede wszystkim - bez użycia piekarnika. Smak batoników Milky Way to w ostatnim czasie moje odkrycie, niedawno pojawił się tu wpis z przepisem na mazurek milky way, w archiwum bloga można też znaleźć sernik czy tradycyjne ciasto pieczone milky way.
Dzisiejsze ciasto to smakowita masa mleczna (bardzo zresztą podobna, jak ta we wspomnianym Kinder Country, jednak tym razem dodałam odrobinę mleka w proszku mniej, aby masa była rzadsza i trochę nawilżyła ciasteczka) między czekoladowymi herbatnikami i polewa na bazie gorzkiej czekolady. Polecam!
Składniki
- opakowanie (250 g) czekoladowych herbatników
- 200 g masła
- pół szklanki mleka
- 2/3 szklanki cukru
- 3,5 szklanki mleka w proszku (pełnego, nie granulowanego; łącznie ok. 280 g)
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1/4 szklanki śmietany kremówki
Masło, mleko, cukier włożyć do garnuszka i podgrzać, aż do rozpuszczenia i połączenia składników. Ostudzić i do lekko ciepłej masy dodać mleko w proszku. Zmiksować dokładnie.
Kwadratową foremkę o wym. 20x20 cm wyłożyć folią i ułożyć na dnie herbatniki, jeden przy drugim. Wylać połowę masy i rozsmarować ją łyżką. Ułożyć kolejną warstwę herbatników, wylać resztę masy i ponownie na wierzchu ułożyć herbatniki. Czekoladę wraz ze śmietaną kremówką rozpuścić w kąpieli wodnej (instrukcja jak to zrobić znajduje się w zakładce "Uwagi praktyczne"). Polewę wylać na wierzch ciasta. Całość przykryć i wstawić do lodówki na noc. Przed podaniem wyciągnąć z lodówki (ok. 2 h wcześniej). Można przechowywać w temp. pokojowej, pod szczelnym przykryciem (najlepiej zwykłej reklamówce), aby nie obsychało.
Smak dzieciństwa ! Pychota <3
OdpowiedzUsuńGdy da się czarne herbatniki, z ciemnego kakao to smakuje jak oreo 😉
OdpowiedzUsuńWłaśnie dałam kakaowe herbatniki, ale jakieś takie blade są ;)
Usuńpozdrawiam :)
A jakie ma to być mleko w proszku niebieskie się nada czy lepiej granulowane
OdpowiedzUsuńPowinno być pełne, niebieskie. Granulowane się nie nadaje. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńdlaczego mleko granulowane się nie nadaje?
OdpowiedzUsuńMasa może się zwarzyć, robią się grudki, a w smaku to mleko jest średnie. Pozdrawiam :)
UsuńBardzo ciekawy przepis już zapisujehttp://moje-wyroby.blog.pl/pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMozna czymś zastąpić mleko w proszku?
OdpowiedzUsuńNiestety nie, to kluczowy składnik.
UsuńPozdrawiam ciepło :)
Wieki całe już tych batoników nie jadłam... Ciacho wygląda cudownie :)
OdpowiedzUsuńCiacho wygląda i smakuje extra!
OdpowiedzUsuńWitam czy masa jest mocno gęsta mi tak wyszlo😀
OdpowiedzUsuńPrzepraszam, przeoczyłam komentarz. Tak, masa jest gęsta, tak ma być. Pozdrawiam serdecznie :)
Usuń