niedziela, 7 maja 2017

Sernik z owocami leśnymi





Genialny wiosenny sernik z owocami, kremowy i delikatny. Możemy do niego dodać mieszankę owoców leśnych, albo wybrać tylko jeden ich rodzaj: maliny, jeżyny, porzeczki, borówki, jagody czy truskawki lub wiśnie. Oczywiście można użyć owoców mrożonych, wystarczy je rozmrozić przed dodaniem do sernika. Można również użyć czekoladowych herbatników lub wymieszać je z rozpuszczoną czekoladą lub masłem. Bardzo polecam!

Składniki
Spód
  • 250 g herbatników
  • 75 g masła, rozpuszczonego
Herbatniki zmielić, wymieszać z masłem. Dno okrągłej tortownicy o śr. 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować olejem lub masłem. W dno wcisnąć przygotowany herbatnikowy spód, wyrównać i schłodzić w lodówce na czas przygotowywania masy serowej.

Masa serowa
wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej
  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 750 g mielonego, tłustego sera
  • 250 g śmietanki 36%
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego (proszku)
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 400 g owoców leśnych (mrożone wcześniej rozmrozić)
Jajka krótko ubić z cukrem. Dodać ser, śmietankę, budyń, mąkę i wszystko dokładnie, ale krótko zmiksować. Dodać owoce i wymieszać łyżką. Wylać na przygotowany spód. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 st. C przez ok. 60 min. Upieczony sernik powinien być zwarty i ścięty. Studzić w uchylonym piekarniku. Następnie schłodzić przez 12 h w lodówce. Smacznego!




2 komentarze:

  1. Boski! Muszę przyznać, że coś takiego od jakiegoś czasu za mną chodzi... :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...