Genialny wiosenny sernik z owocami, kremowy i delikatny. Możemy do niego dodać mieszankę owoców leśnych, albo wybrać tylko jeden ich rodzaj: maliny, jeżyny, porzeczki, borówki, jagody czy truskawki lub wiśnie. Oczywiście można użyć owoców mrożonych, wystarczy je rozmrozić przed dodaniem do sernika. Można również użyć czekoladowych herbatników lub wymieszać je z rozpuszczoną czekoladą lub masłem. Bardzo polecam!
Składniki
Spód
- 250 g herbatników
- 75 g masła, rozpuszczonego
Herbatniki zmielić, wymieszać z masłem. Dno okrągłej tortownicy o śr. 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować olejem lub masłem. W dno wcisnąć przygotowany herbatnikowy spód, wyrównać i schłodzić w lodówce na czas przygotowywania masy serowej.
Masa serowa
wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej
- 4 jajka
- 2/3 szklanki cukru
- 750 g mielonego, tłustego sera
- 250 g śmietanki 36%
- 2 łyżki budyniu śmietankowego (proszku)
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- 400 g owoców leśnych (mrożone wcześniej rozmrozić)
Jajka krótko ubić z cukrem. Dodać ser, śmietankę, budyń, mąkę i wszystko dokładnie, ale krótko zmiksować. Dodać owoce i wymieszać łyżką. Wylać na przygotowany spód. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 st. C przez ok. 60 min. Upieczony sernik powinien być zwarty i ścięty. Studzić w uchylonym piekarniku. Następnie schłodzić przez 12 h w lodówce. Smacznego!
Świetny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńBoski! Muszę przyznać, że coś takiego od jakiegoś czasu za mną chodzi... :)
OdpowiedzUsuń