piątek, 23 lipca 2010

Placek żydowski


W związku z sytuacją porzeczkową, o której pisałam wczoraj, zrobiłam placek żydowski. Zastanawiam się, jak takie dobre ciasto może być nazywane "pleśniakiem"? ;) Dlatego właśnie znalazłam taki przepis, który posiadałby bardziej apetyczną nazwę. Całość jest bardzo dobra, składa się z kilku warstw: słodkawego, białego ciasta, kwaśnych porzeczek, aromatycznych orzechów, ciemnej warstwy kakaowego ciasta, cienkiej warstewki bezy i chrupkiego wierzchu. Przepis znalazłam u Viridianki, którą cytuję, dziękuję też za wspaniały placek! :)


Składniki
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 g masła
  • 250 g cukru pudru
  • 3 jajka (osobno żółtka i białka)
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 2 łyżki bułki tartej (dałam więcej)
  • 3 łyżki cukru kryształu
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich (dałam więcej)
  • 500 g czerwonych porzeczek
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Dodać masło (pokrojone w kostkę), posiekać nożem. Dodać cukier puder (przesiany), wymieszać. Zrobić wgłębienie i dorzucić żółtka, posiekać. Zagnieść rękoma gładkie, miękkie ciasto. Podzielić na 3 równe części formując każdą w kulę. Do jednej dodać kakao, zagnieść. Kulki owinąć w folię spożywczą. Jedną białą schować do lodówki, pozostałe do zamrażalnika na ok. 1-1,5h. Foremkę (21x29cm) wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Białe ciasto z lodówki rozwałkować i przełożyć do blaszki. Posypać bułką tartą, wyłożyć równomiernie owoce, zetrzeć na dużych oczkach ciemne ciasto, ułożyć na porzeczkach, posypać orzechami, ubić białka na sztywną pianę pod koniec dodając cukier, przełożyć na orzechy, na pianę zetrzeć jasne ciasto na dużych oczkach. Piec 35-45 minut w temp. 180 st. C.

19 komentarzy:

  1. a proszę, proszę bardzo i polecam siem na przyszłość ;P a zdjęcia jakie słoneczne (: kto to jest na zdjęciu? (;

    mogę zamieścić linka do Twojego ciacha u mnie na blogu? (:

    OdpowiedzUsuń
  2. Viri - oczywiście, że możesz! Co się pytasz! :D
    Na zdjęciu mama. ;))
    Malwinko - w końcu lato, prawda? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pieknie wyglada ciacho i tak apetycznie! skubnelabym sobie kawaleczek:) z czerwonymi porzeczkami musi byc super!

    OdpowiedzUsuń
  4. ale pysznie wygląda..;D jedno z moich ulubionych, dawno go nie robiłam..

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj, ono jest pyszne! Robiłam w zeszłym roku wspólne z Atinką:)
    A pleśniaczka bardzo lubię, nawet jego nazwę;)

    OdpowiedzUsuń
  6. super jest ta warstwa owoców w środku!

    OdpowiedzUsuń
  7. nazwa apetyczna:) ciasto także:)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. fajnie wykombinowany ten przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Taa, też się wielokrotnie zastanawiałam kto nazwał to ciasto 'pleśniakiem' i uznałam, że cierpiał chyba na kompletny brak inwencji twórczej w tym momencie...Szczególnie, gdy - nawet pod inną nazwą - wygląda tak obłędnie jak Twoje.

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda na pyszne ciasto :) Super zdjęcie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Aga - dziękuję:)
    Ciastello - a ja dopiero pierwszy raz...
    Majanko - widziałam właśnie go też u Ciebie :)
    Yoganna - ja też tak uważam
    Beatko - dziękuję
    Milk_chocolate - fajny, fajny
    Arven - dokładnie! I dziękuję :)
    Kasiu - dziękuję
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  12. piękne ciasto, koniecznie muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Podziwiałam u Viri, a teraz ty kusisz swoim pysznym ciastem:) Chyba trzeba będzie zakasac rękawy i upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  14. pychota! robiłam w zeszłym roku i jutro zamierzam zrobić powtórkę :) porzeczek już nazbierałam:)

    OdpowiedzUsuń
  15. bardzo smakowicie i tak owocowo!

    OdpowiedzUsuń
  16. Brzmi kusząco i wygląda bardzo smakowicie !!!

    OdpowiedzUsuń
  17. Madziu - polecam, polecam
    Szarlotku - Tobie też polecam :)
    Mynilinko - widzę, że u Ciebie też porzeczek pod dostatkiem, we własnym ogródku :)
    Paula - dziękuję
    Ivon - było pyszne :)
    Olcia - wiesz co, my to mamy bardzo podobne kubki smakowe :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...