piątek, 18 maja 2012

Ciasto (potrójnie) toffi, bez pieczenia


Oto moja karmelowa wariacja na temat popularnej Krówki. Eksperyment zdecydowanie udany, zresztą ani chwilę w to nie wątpiłam. Wielokrotnie sprawdzony przepis, w wielu wersjach smakowych, genialnie sprawdził się też w poniższej, trochę zmienionej. Toffie w masie budyniowej, masa krówkowa toffie, a całość posypana cukierkami-karmelkami. Poezja! I to bez włączania piekarnika :-)


Składniki
  • ok. 150 g herbatników
  • ok. 70 g krakersów
  • 220 g masła
  • 2 budynie toffie z cukrem (każdy na 0,5 l mleka)
  • 0,75 l mleka
  • 500 g masy krówkowej, zwykłej
  • 2 łyżki cukru pudru + 1 łyżka zwykłego
  • 350 g śmietany kremówki (36%)
  • 120 g posiekanych batoników lub cukierków karmelków w czekoladzie (typu Daim)
Budynie ugotować: 600 ml mleka zagotować z łyżką cukru zwykłego, w 150 ml rozmieszać oba budynie, na gotujące się mleko wsypać mieszankę i porządnie wymieszać. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć. Dodawać po łyżce budyń, cały czas miksując. Formę (20x25 cm) wyłożyć folią aluminiową. Na dnie ułożyć warstwę herbatników, jeden przy drugim. Masę budyniową rozłożyć równomiernie na herbatnikach. Ułożyć drugą warstwę herbatników. Masę krówkową lekko podgrzać (lepiej się rozsmaruje), wyłożyć na herbatniki. Ułożyć warstwę krakersów. Kremówkę ubić na sztywno z 2 łyżkami cukru pudru, wyłożyć na herbatniki. Całość posypać posiekanymi (lub zmielonymi - pełna dowolność) cukierkami Daim. Przykryć i wstawić na noc do lodówki, aż smaki się przegryzą. Smacznego!

29 komentarzy:

  1. Słowo bez pieczenia działa na mnie niczym magnes:)

    OdpowiedzUsuń
  2. 'potrójnie toffee' zdecydowanie wystarczy, żebym się rzuciła do jego przygotowywania :) Wygląda świetnie, przygotuje w weekend :)
    A na razie kradnę kawałeczek na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł. Ciasto zapowiada się przepysznie. Mam kilka puszek masy krówkowej więc chyba się skuszę.
    Miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jej ile ty pieczesz, kto to wszystko u Ciebie zjada? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Głównie ja, mama i dziadek, ale też mój brat, tata i ewentualnie ktoś, kto wpada na kawę albo w odwiedziny :-)

      Usuń
  5. Taka trochę bomba kaloryczna, jak potrójnie toffi :) Ale kto by się tym przejmował, jak to tak smacznie wygląda;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla kogoś, kto na diecie - owszem. Ja nie muszę, więc nie zwracam uwagi na takie detale :P

      Usuń
  6. Wygląda niesamowicie. Chyba się zakochałam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Toffi, mmm, co za wspaniałości!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglada apetycznie! Tylko gdzie ja dorwe budyn...?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewentualnie zrób domowy, albo po prostu zwykły śmietankowy/waniliowy, też wyjdzie ok :-) W polskich sklepach nie ma? :< Najwyżej zaopatrzenie jak będziesz w PL :D

      Usuń
  9. Ale pyszne ciacho! Super przepis! Napewno do zrobienia! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. wygląda wspaniale! jutro mam gości więc spróbuje zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest prościutkie, tylko trochę się trzeba namęczyć z krojeniem, a i tak się może zdarzyć brzydszy kawałek ;-) Najlepiej kroić dobrze schłodzone.

      Usuń
  11. mmm ale rozkosz! pysznie wygląda ;) i do tego proste- bez pieczenia ;>

    OdpowiedzUsuń
  12. Już mi brakuje Twoich śniadań!
    Aż zgłodniałam przez to ciacho!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale zdjęcia na bieżąco robię i trochę z taty kompa korzystam. Niebawem będę <3

      Usuń
  13. taki mój 3-bit, tylko że budyń o innym smaku, czyli na pewno pyyyyyszne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 3bit, Krówka, ciasto toffie - generalnie podobne ;-)

      Usuń
  14. Bez pieczenia! Super:) Bardzo fajny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  15. jak ciasto ma sobie kajmak to wiem, że bedzie pyszne:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  16. rozpływam się na samą myśl, że mogę zjeść choć kawałek tego ciasta, uwielbiam tego typu słodkości :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda po prostu bosko!
    Ja robiłam 3 Bita, wygląda podobnie, takie ciasta są genialne!:)

    OdpowiedzUsuń
  18. mmm... uwielbiam takie lakocie:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...