wtorek, 15 maja 2012

Sernik kokosowy z malinami



Chyba będę częściej piec serniki na końcówkę weekendu, żebym mogła rozkoszować się czymś słodkim w każdy poniedziałkowy ranek (o to chodzi). Kurczę, no czy znacie kogoś, kto do serników ma awersję? :D
Ja na swojej liście (musiałam wyprodukować oddzielną właśnie dla serników - reszta wypieków jest wrzucona do jednego worka, ale tego ciasta nie mogę traktować po plebejsku ;-)) mam teraz w większości wersje z owocami: truskawkami, wiśniami i malinami. Ale mogę zdradzić, że obłędnie rozpustne, maślanoorzechowe czy wypełnione ciasteczkami też powinny niebawem się pojawić... Jeśli tylko nie wpadnę w szał robienia jakichś innych rzeczy... I o ile nie pochłonie mnie matura z biologii (prawdziwa za rok, ale nauczyciele po odejściu maturzystów ostro się za nas wzięli).

Przepis z CinCin.


Składniki
Ciasto
  • 125 g masła
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 szklanki mąki
  • 4 łyżki mleka (opcjonalnie - gdy ciasto jest za suche)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ze wszystkich składników szybko zagnieść ciasto. Wyłożyć nim dno blachy o wymiarach 25x20 cm.


Masa serowa
  • 1/2 kg zmielonego tłustego twarogu
  • 1 szklanka cukru pudru (250 ml)
  • 4 żółtka
  • 1 budyń śmietankowy lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 cukier waniliowy (16 g)
  • 1/2 szklanki mleka (125 ml)
  • 1/2 szklanki oleju (125 ml)
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i olejem. Dodać mleko i budyń, zmiksować. Po łyżce dodawać ser, miksując dość szybko. Nie mieszać za długo, bo sernik niepotrzebnie się napowietrzy, w piekarniku urośnie, a potem opadnie. Wylać masę na przygotowany spód, piec w temp. 175 st. C przez 30 min.


Masa kokosowa
  • 4 białka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • cukier waniliowy (16 g)
  • 120 g wiórków kokosowych
  • 2-3 garście mrożonych malin
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać cukier, cukier waniliowy. Zmiksować. Dodać wiórki, wymieszać. Na wstępnie podpieczony sernik ułożyć maliny, przykryć warstwą białkową. Piec kolejne 20-30 min. Studzić w uchylonym piekarniku.

18 komentarzy:

  1. Świetny pomysł na serniczek! Ja je uwielbiam, a kokosowy z malinami brzmi przepysznie:)
    Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  2. piękne zdjęcia.
    ajć, ale słodko! podoba mi się kokos w serniku ;]

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam serniki :-) Twój wygląda bardzo apetycznie :-) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Ej, torturujesz :< A ciacho na śniadanie to świetna opcja :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepysznie i pięknie! Bardzo smaczny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  6. Sernika z malinami jeszcze nie jadłam,na pewno musi być smaczny:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piekne, wiosenne zdjecia, a sernik musial smakowac wysmienicie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Serniczek, jak ja dawno jadłam. Ten widzę, że w wersji owocowej, przepysznie wygląda;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Po uszy jestem zakochana w sernikach i ten z pewnością by mnie oczarował :) Przepysznie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  10. łooo maaatkooo, chcę to, chcę to, chcęę! :) <3

    OdpowiedzUsuń
  11. chcę kawałek <3 ubóstwiam!

    OdpowiedzUsuń
  12. moge się poczestować ? :)

    OdpowiedzUsuń
  13. pewnie jest prze-pysz-ny! ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. tez jestem fanką sernikow, kazdy nowy przepis kusi mnie niezmiernie a pojawia sie ich tak duzo, ze trudno sie zdecydowac...ten wyglada super, szczegolnie to polączenie serniczka z malinami mnie pociaga.

    OdpowiedzUsuń
  15. wspaniały sernik:) serników nigdy dość:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...