Na szybko.
Na lato.
Na słodko.
Na truskawkowo.
Na piękną pogodę.
Na uczczenie słonecznego dnia.
Na uśmiech.
Na talerzyk, a potem szybciorem do buzi, żeby zaraz sięgnąć po kolejny kawałek.
Najprostsza na świecie tarta, idealna na upały, bez włączania piekarnika.
Składniki
- 400 g dowolnych ciasteczek (np. biszkopty, herbatniki, Digestive, Oreo, etc.)
- 150 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego + do posmarowania foremki
- 1 budyń śmietankowy na 0,75 l mleka + cukier do smaku (u mnie 4 łyżki)
- 650 ml mleka, najlepiej tłustego
- 500 g truskawek
- mięta do przybrania
Ciasteczka wymieszać z masłem. Dno formy do tarty o śr. 25 - 26 cm wysmarować dodatkowym masłem i wyłożyć masę ciasteczkową. Dokładnie i równo uformować spód. Schłodzić w lodówce w czasie przygotowywania nadzienia. Truskawki umyć i obrać. Przekroić na połówki. Budyń ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, z tym że w 650 ml mleka (łącznie). Wyłożyć budyń na przygotowany spód (nie trzeba go specjalnie studzić, bo stężeje nam w garnuszku i przy przekładaniu zimnego powstaną grudy). Poukładać truskawki. Odstawić, żeby budyń całkowicie ostygł. Przykryć i wstawić do lodówki - powinna się schłodzić min. 4 godziny. Przed podaniem udekorować świeżą miętą. Smacznego! :-)
Wspaniała! Pyszny spód, pyszny środek, pyszny wierzch, pychota!!!
OdpowiedzUsuńpiękny jest ten truskawkowy wierzch.
OdpowiedzUsuńPodoba mi się, że nie wymaga pieczenia:)
OdpowiedzUsuńbez pieczenia? super! :D chętnie wypróbuję :) wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńCudowna;)Uwielbiam wszystkie wypieki z truskawkami;)
OdpowiedzUsuńAbsolutnie piękna!
OdpowiedzUsuńprezentuje się bosko!
OdpowiedzUsuńta tarta jest prze cudna!:D:D:D mmmmmm
OdpowiedzUsuńpyszna i szybka;)
OdpowiedzUsuńprzyda się przepis na tartę bez pieczenia, oj przyda :) zapisuję. jest piękna!
OdpowiedzUsuńZapomniałam wysmarować tartę masłem... Czy to było konieczne? Boję się, że teraz nie będzie dało się ukroić i czy ciasto nie zostanie w całości... :(
OdpowiedzUsuńJeśli masz dobrą, nową, nieprzywierającą formę z wyciąganym dnem - nie powinno być problemów z wyciągnięciem ciasta ;-)
UsuńJak bez pieczenia to robię :D Uwielbiam niezawodne przepisy, których efekt dodatkowo prezentuje się tak znakomicie.
OdpowiedzUsuńJaka śliczna...
OdpowiedzUsuń