Niezbyt słodkie, intensywne, aromatyczne, z wyczuwalnym aromatem gruszki przeplatającym się z cynamonem. Wspaniały poobiedni deser, podwieczorek, albo po prostu przekąska, która z pewnością poprawi samopoczucie każdemu. Muffiny nie są duże, bo napełniałam foremki do 2/3 wysokości, ale dla mnie to idealny rozmiar babeczek. Można spokojnie sięgnąć po drugą (trzecią? ;>) bez obaw o zasłodzenie ;-)
Składniki (12 muffin)
- 0,5 szklanki* cukru pudru
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 czubata łyżeczka cynamonu
- duże jajko
- 1/4 szklanki oleju
- niepełna szklanka kefiru
- 1 gigantyczna gruszka (lub 2 mniejsze)
Mokre składniki (kefir, jajko, olej) wymieszać w jednej misce. Suche
(mąkę, cukier, proszek, cynamon) - w drugiej. Mokre wlać do suchych,
wymieszać szybko i niedbale. Wrzucić do ciasta pokrojoną gruszkę,
jeszcze raz wymieszać. Rozłożyć do przygotowanej formy wyłożonej
papilotkami. Piec 25 min. w 200 st. C.
* odmierzałam standardową szklanką po Nutelli ;-)
gruszka i cynamon <3
OdpowiedzUsuńwiesz może ile ml ma szklanka po nutelli? gdzieś znalazłam, że 200 ml...sprawdzałaś może?
Przepraszam, że odpisuję z takim opóźnieniem.
UsuńWłaśnie zważyłam wodę, wyszło równe 244 g pod sam czubek (na maksa), a moje "szklanki" były właśnie takie porządne ;-)
Mmm, smaka mi narobiłaś ;)
OdpowiedzUsuńkiedyś robiłam kokosowe muffinki z gruszką :) ten owoc zdecydowanie tu pasuje :)
OdpowiedzUsuńGruszka z cynamonem to równie udane połączenie jak jabłuszko z cynamonem:)
OdpowiedzUsuńDokładnie!
UsuńJogurtowe muffinki.. mm wilgotne w środku.. pachnace cynamonem<3
OdpowiedzUsuńwszystko co z cynamonem jest pyszne :)
OdpowiedzUsuńMuffiny z gruszką bardzo lubię, jednak nie pamiętam kiedy ostatnio robiłam niestety... Pięknie wyglądają i piękna patera :)
OdpowiedzUsuńpyszne muffinki pachnące jesienią ;p
OdpowiedzUsuńSa cudne :)
OdpowiedzUsuńmmm jak to wszystko smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuń